Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istražni zahtjev ŽDO-a protiv 15 nedostupnih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Sisku predalo je Županijskom sudu u Sisku istražni zahtjev protiv 15 osoba, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, zbog osnovane sumnje da su u listopadu 1991. počinile ratni zločin nad 56 hrvatskih civila iz Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina, priopćilo je sisačko ŽDO-u. Za njima će biti raspisana međunarodna tjeralica.

Četiri nalogodavca Branko Dmitrović, Slobodan Borojević, Milinko Janjetović i Braco Vranešević, vodeće osobe tadašnjega ratnog predsjedništva, štaba teritorijalne obrane i milicije Hrvatske Kostajnice, kazneno su prijavljeni jer su isplanirali i naredili ubojstvo. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku Slika nije dostupna Osječki ŽDO istražuje zločine u Sisku Nije poznat identitet počinitelja zločina u Dvoru

Ostalih 11 osumnjičenika, pripadnika vojnih i policijskih postrojba tzv. SAO krajine, kazneno su prijavljeni za izvršenje njihove naredbe, sastavivši popis preostalog stanovništva, po kojem su 19. i 20. listopada 1991. u Vatrogasni dom u Cerovljanima i Hrvatskoj Dubici, pod izgovorom kako idu na sastanak i razmjenu, zatočili najmanje 70 civila Hrvata. Na intervenciju rodbine i prijatelja među Srbima pušteno je 14 zatočenika.

Počinitelji su preostalih 56 žena i muškaraca, većinom staraca, odvezli autobusom, uz oružanu pratnju, na Skelište kod Baćina i sve ih hladnokrvno ubili automatskim vatrenim oružjem. Njihovi posmrtni ostatci ekshumirani su 1997. godine.

Zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Antun Kvakan istaknuo je kako je kriminalističke obrade završena do stupnja koji je omogućio podnošenje istražnog zahtjeva rezultat višegodišnjega zajedničkog rada državnih tijela za otkrivanje i progon počinitelja kažnjivih djela ratnog zločina, od Ravnateljstva policije i Odsjeka za terorizam i ratne zločine MUP-a, policijskih uprava, posebno sisačko-moslavačke, obavještajne zajednice i ŽDO-a u Sisku, u koordinaciji DORH-a.

'Bitno su pridonijeli i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) i Vojno-obavještajna agencija (VOA) u utvrđivanju vojnih, paravojnih, policijskih i drugih struktura i njihovih zapovjednika, a napose zapovjednog lanca na području koji je obuhvaćen tim ratnim zločinom u vrijeme kada su ta područja bila privremeno okupirana', istaknuo je Kvakan.

Podsjetio je da je ŽDO 28. studenog 1994. zaprimio kaznenu prijavu sisačko-moslavačkog PU-a protiv devet osoba za ratni zločin u Baćinu, te da je područje ratnog zločina bilo okupirano, što je otežalo istragu. 'Tek nakon oslobođenja toga područja i ekshumacije posmrtnih ostataka utvrđen je jeziv razmjer tog zločina', rekao je Kvakan.

Dodao je kako je završna faza kriminalističke obradbe ratnog zločina u Baćinu kvalitativno i kvantitativno ubrzana na inicijativu glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića za što učinkovitijim i bržim istraživanjima i progonima svih ratnih zločina, uključivo i počinitelja po tzv. zapovjednoj odgovornosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene