Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podrška pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na najnižoj je razini ikada. Tek četvrtina Hrvata smatra kako je pridruživanje EU dobra stvar.


Prema istraživanju Gallup Balkan Monitor na referendumu bi više Hrvata glasovalo protiv pridruživanja (43%) nego za njega (38%). Potpora ulasku u EU u Hrvatskoj dostigla je apsolutni dosadašnji minimum. Dok je broj onih koji smatraju da pristupanje EU-u ne bi bilo ni dobro ni loše ostao nepromijenjen od posljednjeg istraživanja (38 posto), sada ih ima više koji smatraju da bi priključenje bilo loše. Samo 25 posto podupire priključenje EU-u, a na referendumu ulazak u Uniju poduprlo bi 38 posto ispitanika.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Prelazimo na ljetno računanje vremena - 2 Što prelazak na ljetno računanje vremena znači za zdravlje, ekonomiju, ali i za vozače?

>> Josipović: Nije dobro da ne znamo datum pristupanja EU

>> De Ruyt: Do kraja godine poznat datum za pristupanje Hrvatske EU

Bez obzira što Hrvati nisu za ulazak u EU, čak 55% ljudi smatra kako bi Uniji bili dobrodošli. Što se tiče vremena ulaska, ispitanici očekuju kako će se Hrvatska Europi priključiti 2014. godine što je također promjena od ranijeg istraživanja kada se smatralo kako ćemo u EU ući 2013.

Zanimljivo je kako jedino Hrvati od svih stanovnika regije imaju skepsu prema eurointegracijama. Na Kosovu 87% ispitanika smatra kako bi članstvo u EU-u bila dobra stvar, u Albaniji 81 posto, u BiH 75 posto, u Crnoj Gori 73 posto, u Makedoniji 60 posto a u Srbiji 44 posto.

U svim zemljama osim u Hrvatskoj većina ispitanika glasovala bi za ulazak u EU na referendumu - postoci idu od 63 posto u Srbiji do 93 posto u Albaniji. Također, u većini zemalja ispitanici smatraju da bi u Europskoj uniji bili dobrodošli, osim u Srbiji gdje je taj osjećaj pao s 53 posto na 41 posto.