Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencija Ipsos

Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču"

Ipsos kutije - 3
Ipsos kutije - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Agencija Ipsos na dan izbora provodit će istraživanje. Biračima koji su već glasali ponudit će istovjetni listić kao na biračkom mjestu.

Na pojedinim biračkim mjestima građane je dočekalo i istraživanje agencije Ipsos.

Nakon zatvaranja birališta u 19 sati Dnevnik Nove TV donijet će prve procjene izbornih rezultata upravo na temelju izlaznih anketa agencije Ipsos.

Istraživanje se provodi na 400 biračkih mjesta diljem zemlje, 40 po izbornoj jedinici. Osim što donosi određene predikcije, izlazne ankete korisne mogu biti i u kasnijim fazama za detaljne analize izbornog procesa.

U praksi, anketari prilaze biračima netom nakon glasanja s istovjetnim listićem koji je bio na biračkom mjestu.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Izbori u Hrvatskoj Rezultati izbora: Obrađeno više od 99 posto biračkih mjesta, HDZ-u 61 mandat, Rijeke pravde na 42

"Četrdeset izbornih mjesta po izbornoj jedinici. Anketari pristupaju ispitanicima koji su već obavili svoje glasanje i zamole ih da ispune istovjetni listić koji je bio i na samom izbornom mjestu, plus dodatno demografija.

To radimo po određenom koraku, dakle ne može nam svaka osoba biti ispitanik, nego se moramo držati nekih određenih pravila.

Uzorak je reprezentativan i baš zbog toga ne anketiramo svaku osobu koja prođe, već po nekom koraku. Najčešće je to korak četiri, dakle svaka četvrta osoba koja završi svoje glasanje na određenom biračkom mjestu", objasnila je proces voditeljica istraživanja Ana Švigir Kolar.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene