Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi trendovi

Dnevnik Nove TV istražuje: Tko se vozi najjeftinije? "Cijene energenata i dalje luduju, ali za sada se ova varijanta isplati"

Aktualno Galerija Mladen Jambrović, instruktor vožnje Mladen Jambrović, instruktor vožnje Foto: DNEVNIK.hr Tin Koren, Udruga Strujni krug Tin Koren, Udruga Strujni krug Foto: DNEVNIK.hr Voziti ili štedjeti? - 4 Voziti ili štedjeti? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Voziti ili štedjeti? - 3 Voziti ili štedjeti? - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Voziti ili štedjeti? - 2 Galerija 1/6 >>
Jedan tjedan gore, drugi dolje, tako se kreću cijene goriva posljednjih nekoliko mjeseci. Dnevnik Nove TV istražuje - tko se vozi najjeftinije? Oni na dizel, benzin, plin ili struju?

Aktualne cijene benzina i dizela mijenjaju trendove. I dok kod klasičnih goriva nema razlike kada punite automobil, kod struje to donosi značajne uštede. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

"Ako ga punimo na običnoj utičnici kod kuće 100 kilometara iznosi 8 kuna, ako ga punimo tijekom dana tu je cijena 17 kuna, ako punimo automobil na AC utičnicama koje su nešto sporije, tu je 100 kilometara 36 kuna, dok je punjenje na brzim punionicama to je onda 54 kune na 100 kilometara", kaže Tin Koren iz udruge Strujni krug.

Usporedimo li to s benzinom i dizelom, računica je ovakva: benzinci troše 72 kune na 100 kilometara, dizelaši 86 kuna. Za 100 kilometara vožnje na plin potrebno je 65 kuna.

"Za vozilo koje troši nekih 8 litara benzina u prosjeku će potrošiti oko 10 litara plina, ušteda je nekih tridesetak kuna, po trenutnim cijenama", rekao je Silvio Tunuković, koji se bavi ugradnjom i servisom plinskih instalacija.

U prošlosti su automobili na plin štedjeli i do 50 posto. Produljen je i povrat ulaganja. Nekada je bio već nakon 10 tisuća, danas je to nakon 25 tisuća kilometara. Tu je još i cestarina.

"Nažalost, država nas 'nagrađuje', ako tako mogu reći, onom famoznom cestarinom od 550 kuna, ali s druge strane za starija vozila oprašta eko test, znači starija vozila koja imaju problema s eko testom, nisu obvezni eko testa na tehničkom, pa je to olakotna okolnost", ističe Silvio Tunuković.

Iskusni instruktor eko vožnje i sam se odlučio na eko vozilo. 400 konja ispod poklopca motora u hibridnoj izvedbi.

Pročitajte i ovo Gorivo: Ilustracija - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Od utorka nove cijene goriva, benzin značajno poskupljuje. Građani zabrinuti: "Tu treba nešto promijeniti"

"Ušteda je poprilična, ja sam sada napravio oko 2 tisuće kilometara automobilom i prosječna potrošnja je nekih 3,7 litara na 100 kilometara. Cijene energenata i dalje luduju, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, ali za sada se hibridna varijanta isplati", rekao je Mladen Jambrović, instruktor eko vožnje.

Ekologija da, uštede da, međutim podosta je tu problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UTEG ZA NOVČANIKE Isplati li se točiti gorivo u susjedstvu? Pogledajte kolike su cijene dizela i benzina u regiji

"Dva su problema, infrastruktura koja gotovo ne postoji i koja je ambicionalno postavljena da se napravi i drugo odakle dolazi ta energija, jer ako nemate zelenu struju onda u konačnici niste ništa napravili sa svim tim pokušajima", rekao je Igor Doležal, AMS.

Ono što će vozači svakako pokušavati, jest štedjeti bez obzira na vrstu goriva. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene