Dok biskup Košić smatra novu koaliciju neprirodnom, HNS i HDZ u stvari imaju više sličnosti nego razlika.


Prema odgovorima na pitanja iz naše aplikacije Gdje sam 2016. koje su nam te dvije stranke dale uoči prošlih parlamentarnih izbora, napravili smo usporedbu. Donosimo koja pitanja će glatko proći, a koja bi mogla biti glavne točke prijepora.

Vezani članci Predrag Štromar (Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL) Maras Štromaru: "Jeste li još uvijek ministar?", on kaže da HDZ i HNS razgovaraju Ivan Vrdoljak, HNS (Foto: Dnevnik.hr) Vrdoljak: "Ako sredstva za povećanje plaća u prosvjeti ne budu osigurana, HNS nema što tražiti u Vladi"

12 je tema u kojima se gotovo u potpunosti slažu. Male razlike u stavovima pokazali su u 8 pitanja, dok se uglavnom i očekivano ne slažu oko ideoloških pitanja i to u 10 slučajeva.

Najveći izazov bit će koračati u istom smjeru po pitanju stvari o kojima potpuno suprotno misle.

Kamen spoticanja u ovoj koaliciji mogla bi tako biti pitanja:

- Ćirilice u Vukovaru,

- ustavnog zakona o braniteljima

- revidiranju vatikanskih ugovora za koje se HNS zalaže a HDZ ne

- posebice pitanje prava istospolnih zajednica kao i vrućeg pitanja oko prava na pobačaj u kojem je HNS liberalan a HDZ konzervativan

Kurikularna reforma podjednako je važna i jednoj i drugoj stranci. Ali je pitanje na koji način.

Među novim partnerima spora ne bi trebalo biti oko Kadroviranja u javnim tvrtkama, iako je HDZ više za političke kadrove, a HNS za stručne kadrove. Slažu se da treba otkupiti INU, jednako misle i oko uvođenja poreza na imovinu, a HDZ bi malo strožije od HNS-a uvjetovao Srbiji ulazak u EU.

Izazivanje i sudjelovanje u neredima na stadionima HNS bi kažnjavao za nijansu strožije od HDZ-a. I jedni i drugi zatvorskom kaznom.

S uvođenjem Eura HNS bi, za razliku od HDZ-a, pričekao. Za razliku od Plenkovića nisu bili ni za smanjenje PDV-a.

Pitanje Agrokora nije bilo aktualno kada se lani ispunjavala naša anketa, no bit će zanimljivo vidjeti kako će novopečeni partneri prijeći preko tih razlika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju