Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza kakvoće mora

Istražili smo: Koliko je čisto "najljepše more na svijetu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi kupači bili sigurni u čistoću Jadrana, od ponedjeljka se na kupalištima provodi analiza kakvoće morske vode.

Hrvatska se može pohvaliti dugogodišnjim dobrim rezultatima - po čistoći mora, u samom smo europskom vrhu. Čisto i dovoljno toplo za početak sezone kupanja. Dvije prijateljice za hrvatsko plavetnilo imaju samo riječi hvale. „Dolazim iz Francuske. Mi ondje nemamo ovako lijepo more“, kaže Francuskinja Alexa.

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Nova vrsta ribe u Jadranskom moru Sve bi se moglo promijeniti U Jadranu se pojavila nova vrsta ribe, stručnjaci upozoravaju: "More je sve toplije, možemo očekivati promjene"

A kako bi i čistoća ove godine bila pod kontrolom na kupalištima se uzimaju uzorci. „Ako primijetimo onečišćenje, to može biti neki prirodno-biološki otpad onda to zabilježimo -  da je bilo za vrijeme uzorkovanja“, kaže Matko Bačinić iz Zavoda za javno zdravstvo Zadra.

Što je oku nevidljivo provjerava se u laboratoriju

Ali ono što je oku nevidljivo, mora se provjeriti u laboratoriju. Svaki uzorak dobiva svoj broj i na njemu se provodi analiza. „Glavni cilj ispitivanja su mikrobiološki pokazatelji, enterokok i escherichia coli, koji su indikatori fekalnog onečišćenja. Znači prisustvo tih bakterija u moru ukazuje na eventualno neko onečišćenje“, kaže Benito Pucar iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Srećom, takvi slučajevi nisu brojni. Prošle godine, na više od 900 točaka diljem Jadrana, more je nezadovoljavajuće kakvoće bilo tek na njih osam.

A to je naše more smjestilo u sam europski vrh. Prvi je Cipar, zatim Malta, Grčka pa Hrvatska.

Da bi se sve sumnje uklonile, analiza morske vode provodit će se cijele kupališne sezone

Jadran - hrvatski biser

Dok je tako, Jadran će zasluženo nositi titulu hrvatskog bisera. "Uzimanje uzoraka i analiza provodit će se od danas na gotovo 950 kupališta diljem Jadrana. Bilo bi dobro da je taj broj veći, barem iznad 1000, no dobro je što se točke nalaze od Istre do Dubrovnika. Do početka listopada na svakoj će točki analiza biti provedena u razmaku od 2 tjedna, odnosno 10 puta tijekom sezone. Iako hrvatsko more je poznato kao čisto, najveću prijetnju predstavljaju otpadne vode.

Zbog njih mogu nastati bakterije koje mogu utjecati na ljudsko zdravlje i zato je važno da se ovakve analize redovito provode. Na kupalištu na kojem je more nezadovoljavajuće kakvoće, točka će biti označena crvenom bojom i kupačima će biti izdana preporuka da ga izbjegavaju. Osim za zaštitu zdravlja i okoliša analize su važne i za turističku promidžbu jer upravo nam je čisti Jadran jedan od najvažnijih aduta", izvijestio je reporter Nove TV Šime Vičević

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene