Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru provodi istragu nad petero članova Nadzornog odbora zlatarbistričke tvornice Elcon zbog navodno sporne prodaje tvrtke kćeri 'Elcon prehrambeni proizvodi' (EPP) - popularne jajare, ponuđaču koji je ponudio znatno manji iznos od najpovoljnijeg.


Istraga se provodi nad Damirom Kaufmanom, pomoćnikom ministra financija zaduženim za koordiniranje izrade i provedbe zakonskih i provedbenih radnji Ministarstva, dvama djelatnicima tog ministarstva Marijom Jurić i Mijom Jozićem, te Jurjem Platužićem i Stjepanom Benčićem. Benčić je jedini bivši član Nadzornog odbora, koji je bio predstavnik radnika u NO.

Vezani članci Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv Slavice Slika nije dostupna Zatražena istraga protiv zapovjednika srpskih logora Begejci i Stajićevo

Kaznena prijava protiv njih petero pokrenuta je zbog navodno sporne prodaje EPP-a varaždinskom Ekos Holdingu d.o.o., u vlasništvu bivšeg gradonačelnika Varaždina i saborskog zastupnika Hrvoja Vojvode za 1.480.000 kuna.

U kaznenoj se prijavi navodi da je Nadzorni odbor prije tri godine prihvatio Ekosovu ponudu iako je donjostubička Niskogradnja - Benko za jajaru nudila oko 7,5 milijuna kuna, pa je time poduzeće navodno oštećeno za oko šest milijuna kuna.

U ŽDO-u se doznaje da tužiteljstvo istražuje ima li elemenata za pokretanje kaznenog postupka.

Kako je Hini u ponedjeljak izjavila glavna povjerenica Elconova sindikata Marija Farkaš, sindikat se zauzimao da se poništi natječaj i raspiše novi jer nijedna ponuda nije bila odgovarajuća budući da je knjigovodstvena vrijednost poduzeća bila veća od 30 milijuna kuna.

Prodajom profitabilne tvrtke kćeri Elcon je trebao riješiti neke svoje financijske teškoće u koje je zapao još potkraj devedesetih, no dobivenim novcem od prodaje, rekla je Farkaš, imao je novca samo za jednomjesečnu plaću.

Dvjestotinjak radnika Elcona, tvornica za kabelske setove za automobile, već je 10. dan u štrajku jer još nisu dobili plaću za prosinac. Zadnju godinu i pol plaće su dobivali iz državnog proračuna, jer je država i najveći suvlasnik poduzeća - 36,11 posto. Zato je i većina članova NO-a iz redova države, odnosno Ministarstva financija.