Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Antonio i Pejo Ivić su u subotu dovezeni u remetinečki zatvor, a danas bi trebali biti ispitani.


Otac i sin Pejo i Antonio Ivić trebali bi u poslijepodnevnim satima biti ispitani u Uskoku zbog navodne umiješanosti u pranje 630 milijuna kuna fiktivnom prodajom zlata, zbog čega je krajem prošlog tjedna pokrenuta istraga protiv 15 osoba.

Vezani članci Slika nije dostupna BRANE SE ŠUTNJOM Pejo i Antonio Ivić ispitani u Uskoku Slika nije dostupna ODBJEGLI DVOJAC PREDAO SE POLICIJI Antonio i Pejo Ivić u Remetincu

Iako je Ivićima istražni zatvor određen u petak navečer, oni nisu bili dostupni vlastima, a u Hrvatsku su se vratili u subotu poslijepodne nakon čega su smješteni u zatvor u Remetincu.

Ivići su u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine ušli kroz granični prijelaz kod Slavonskog Broda, a njihovi odvjetnici tvrde da se nisu nalazili u bijegu nego da su u susjednoj državi bili u posjetu obitelji.

Za Antonija i Peju Ivića javnost je doznala početkom ovog tjedna nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije.

Iako su mediji navodili da je vlasnik ukradenog zlata i novca Antonio Ivić, koji je dokazao porijeklo oduzetih vrijednosti, policija je posumnjala u tu verziju priče. Vjeruju da je Ivić zajedno sa svojim ocem Pejom i ostalima sudjelovao u međunarodnom lancu koji je u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata.

Kada je u četvrtak krenula velika akcija policije i Uskoka nakon koje je pokrenuta istraga zbog pranja novca Ivići nisu nađeni na njihovoj adresi u zagrebačkom Vukomercu, ali su nakon saznanja da ih traži policija javili da će se vratiti iz inozemstva.

Nakon što je 13-orici osumnjičenika određen istražni zatvor doznalo se da su organizatori skupine, koja je prema Uskokovim sumnjama fiktivnom prodajom zlata oprala više od 630 milijuna kuna, otac i sin Ante i Luka Gale.

Organizatori skupine su, prema Uskokovom priopćenju, od svibnja 2014. u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit "poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove". Tužiteljstvo sumnja da su okrivljenici osnivali tvrtke samo kako bi naplaćivali račune poduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili.

Uz Antu i Luku Gale te Antonija i Peju Ivića Uskokovom istragom su prema neslužbenim podacima obuhvaćeni i Dragan Bošnjak, Pavle Pavlović, Damir Premužić, Josip Jelavić, Tomislav Šikić, Toni Sliško, Zoran Stojić, Aleksandra Štibrić, Ciprian Petar Lugujan, Goran Tuška i Dinko Šutalo. Za dvojicu pod istragom Uskok nije tražio određivanje istražnog zatvora. (Hina)