Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraga protiv Starčevića još nije pravomoćna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga protiv bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Krešimira Starčevića i još deset osoba među kojima je i nekoliko čelnika Hypo Alpe Adria banke pokrenuta je na zagrebačkom Županijskom sudu krajem lipnja, no još nije postala pravomoćna.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda otvorilo je istragu 27. lipnja, no kako rješenje nije uručeno svoj jedanaestorici osumnjičenika istraga još nije pravomoćna, objasnio je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku Slika nije dostupna Bez komentara Sanaderov odvjetnik: Riječ je o još jednom u nizu medijskih nagađanja

Dodao je kako su se neki od osumnjičenika nakon zaprimanja odluke o pokretanju istrage žalili, pa je sigurno da će slučaj završiti na Vrhovnom sudu.

No, prije toga o istrazi moraju biti službeno obaviješteni svi
osumnjičenici. Spis će stoga Vrhovnom sudu biti upućen tek kada stignu sve žalbe, pa se još ne može govoriti o rokovima, kazao je Devčić.

Starčevića se sumnjiči da je u 2002. bez znanja predsjednika HFP-a odobrio prodaju dionica hotela 'Alan' iz Starigrada Hypo Alpe Adria banci, u kojoj je od 2004. član Uprave. 

>> Novi skandal u Hrvatskom fondu za privatizaciju

Dionice starigradskog hotela vrijedne više od 27 milijuna kuna banci su, navodno bez znanja tadašnjeg predsjednika HFP-a, prodane za samo 8,8 milijuna kuna.

Osim Starčevića istragom je zahvaćen i bivši šef Hypo banke u Hrvatskoj Karl Heinz Truskaler te tri opunomoćenika banke Igor Kodžoman, Constantin Cesnovar i Gerhard Greimer.

Hypo Alpe Adria banka danas je priopćila da ne može komentirati tekući istražni postupak vezan uz djelatnike banke i kupnju hotela Alan u Starigradu, dok nije pravomoćno okončan. "Poštujemo neovisnost hrvatskog pravosuđa, a osobito jedno od njegovih temeljnih načela, prema kojem se svatko smatra nevinim dok mu se ne dokaže krivnja u sudskom postupku", navodi se u priopćenju. Dodaju da je Hypo Alpe Adria banka hotel Alan kupila 2002. na međunarodnom javnom natječaju, kao banka skrbnik, dakle u svoje ime, a za račun klijenta, ponudivši najvišu cijenu te da je ispoštovala sve zakonske i ugovorne obveze prema Hrvatskom fondu za privatizaciju. Osumnjičeni su i direktor hotela 'Alan' Mladen Hubzin te članova Nadzornog odbora - Kuzman Marasović, Joško Miliša i Hrvoje Brajdić. Među osumnjičenima su i pomoćnik za zaštitu prirode u Ministarstvu kulture Zoran Šikić te Ivan Širić.

Starčević se sumnjiči da je usprkos negativnom mišljenju Upravnog odbora HFP-a sklopio ugovor o prodaji 91.595 redovitih dionica hotela 'Alan' Hypo banci.

Truskaller, Kodžoman, Cesnovar i Greimer sumnjiče se da su bez suglasnosti Fonda u kolovozu 2002. prodali društvu 'Alan tours' iz Zadra 87.667 dionica Hotela 'Alan' za 8,8 milijuna kuna. Ostali se terete za sklapanje štetnih ugovora kojima su si priskrbili ilegalnu dobit na štetu hotela 'Alan'.

Kaznenu prijavu podnijela je u kolovozu 2005. Porezna uprava u Splitu, a istragu protiv jedanaestorice u studenom prošle godine zatražilo je državno odvjetništvo u Zadru.

Kako je većina osumnjičenika prijavljena u Zagrebu, slučaj je
prebačen na zagrebački Županijski sud.

Istražna sutkinja Ljubica Magdalenić smatrala je da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage, no s njenim se mišljenjem nije složilo Izvanraspravno vijeće koje je pokrenulo istragu, pojasnio je Devčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene