Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oznaku izvornosti prema standardima Europske unije dobio je istarski pršut.


Time je nakon 14 godina dokazivanja postao prvi zaštićeni autohtoni poljoprivredno prehrambeni proizvod u Hrvatskoj. Istarski pršutari ne skrivaju zadovoljstvo jer se radi o dugoočekivanoj potvrdi i kruni njihova truda koja širom otvara vrata na europsko tržište. Svoj san ostvario je i jedan od najstarijih istarskih pršutara.

Vezani članci Prazna učionica, ilustracija Istarski stožer donio važnu odluku za školarce: Od idućeg tjedna nastava ponovno na daljinu, za neke se ona potpuno obustavlja Irena Hrstić - 3 Ravnateljica OB Pula: ''Dolazi nam sve više mlađih pacijenata, čak 10-15 godina mlađi nego u prošlom valu"

'Kao malo dijete kad se rodi, ima rodni list i sad ga istarski pršut ima što je i bila naša namjera', kaže predsjednik Udruge istarskih pršutara Milan Buršić. Istarska delicija time je postala zaštićena i jedinstvena u svijetu. Ovi pršuti nisu dimljeni, nemaju slanine, nemaju kožice i zdjeličnu kost. Suše se na buri prema starom običaju, no ljubav igra glavnu ulogu.

>> 1000 kuna za kilogram pršuta

Pršuti koje će krasiti ova oznaku morat će udovoljiti svim zakonskim uvjetima. 'Kontrolirat će se proizvodnja od postupka proizvodnje, pasmine svinja i ishrane do faze klanja, rasijecanja i naravno kasnije do ulaska buteva u pršutarnice', kaže viši stručni suradnik za zaštitu i valorizaciju autohtonih proizvoda Blanka Sinčić Pulić.

Dobitak je dvostruki jer se brendiranjem pršuta brendira i regija. Pršutari se tako nadaju većoj proizvodnji i prodaji no glavni je cilj ipak prepoznatljivost.