Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 14 godina

Oznaka izvornosti: Istra uspjela zaštiti svoj pršut

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oznaku izvornosti prema standardima Europske unije dobio je istarski pršut.

Time je nakon 14 godina dokazivanja postao prvi zaštićeni autohtoni poljoprivredno prehrambeni proizvod u Hrvatskoj. Istarski pršutari ne skrivaju zadovoljstvo jer se radi o dugoočekivanoj potvrdi i kruni njihova truda koja širom otvara vrata na europsko tržište. Svoj san ostvario je i jedan od najstarijih istarskih pršutara.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

'Kao malo dijete kad se rodi, ima rodni list i sad ga istarski pršut ima što je i bila naša namjera', kaže predsjednik Udruge istarskih pršutara Milan Buršić. Istarska delicija time je postala zaštićena i jedinstvena u svijetu. Ovi pršuti nisu dimljeni, nemaju slanine, nemaju kožice i zdjeličnu kost. Suše se na buri prema starom običaju, no ljubav igra glavnu ulogu.

>> 1000 kuna za kilogram pršuta

Pršuti koje će krasiti ova oznaku morat će udovoljiti svim zakonskim uvjetima. 'Kontrolirat će se proizvodnja od postupka proizvodnje, pasmine svinja i ishrane do faze klanja, rasijecanja i naravno kasnije do ulaska buteva u pršutarnice', kaže viši stručni suradnik za zaštitu i valorizaciju autohtonih proizvoda Blanka Sinčić Pulić.

Dobitak je dvostruki jer se brendiranjem pršuta brendira i regija. Pršutari se tako nadaju većoj proizvodnji i prodaji no glavni je cilj ipak prepoznatljivost.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene