Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ispunjeni uvjeti za drugu fazu Jadranskog projekta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Jadranski projekt", koji provode Hrvatske vode, ispunio je sve uvjete za potpisivanje druge faze zajma Svjetske banke od 50 milijuna eura, priopćile su danas Hrvatske vode.

Uz domaća ulaganja druga faza, koja će trajati od 2008. do 2012., stajat će ukupno 100 milijuna eura, ističe se u priopćenju Hrvatskih voda, poslanu nakon današnje radionice "Utjecaj provedbe 'Jadranskog projekta' na priobalno more".

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Na radionici je zaključeno da se svi potprojekti predviđeni za
dovršenje do kraja ove godine provode po planu, a sitnija odstupanja na pojedinim lokacijama ne ugrožavaju dinamiku "Jadranskog projekta".

Zamjenik glavnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac istaknuo je kako se u Hrvatskim vodama ponose tim kapitalnim projektom koji se provodi stručno, a da bi projekt bio još kvalitetniji, potrebno je pojačati suradnju sa svim čimbenicima važnim u zaštiti okoliša - od stručnih i znanstvenih ustanova do ekoloških udruga.

Na prezentaciji prve, trogodišnje faze "Jadranskog projekta",
izviješćeno je da je do sada uloženo 227 milijuna kuna u izgradnju infrastrukturnih objekata. Izgrađeno je 120 kilometara kanalizacijskih kolektora, 20 pripadajućih crpnih stanica, dva podmorska ispusta i pet uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. 

Vrijednost ukupno ugovorenih radova i usluga u sklopu projekta gotovo je dvostruko veća i iznosi 435 milijuna kuna, navode u priopćenju Hrvatske vode.

Osim zajma Svjetske banke u "Jadranski projekt" uloženo je i dva milijuna eura iz "nizozemske darovnice" i to za izradbu 25 studija utjecaja na okoliš, 25 socijalnih studija, 20 tehničkih analiza izvedivosti odvodnog sustava te ostale projektne dokumentacije radi pripreme projekata za drugu fazu "Jadranskog projekta".

Na današnjoj radionici Hrvatskih voda, naslovljenoj "Utjecaj provedbe Jadranskog projekta na priobalno more", sudjelovali su predstavnici gradova i općina koji već sudjeluju u "Jadranskom projektu" te onih koji žele ući u sljedeću fazu tog projekta.

Na radionici su sudjelovali i predstavnici mjerodavnih ministarstava, Svjetske banke, lokalnih komunalnih društava te udruga za zaštitu okoliša. 

Među ostalim, raspravljali su i o mugućnostima i posljedicama primjene načela "onečišćivač/korisnik plaća", tehničko-ekonomskoj održivosti projekta te o institucionalnoj, financijskoj i inspekcijskoj nadležnosti i odgovornosti pri utvrđivanju stanja te određivanju i provedbi mjera i kontrole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene