Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Isprljan 'čisti početak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Clean start" Vladi je trebao dati podatke o pravom stanju financijskih bilanci u ministarstvima i državnim agencijama. Ozbiljan i težak posao.

No "Čisti početak" svoje je ime diskreditirao u svega 8 mjeseci Kukuriku vladanja. Kao prvo to više nije početak jer debelo kasni. Drugo, izborom tvrtke koja će ga obavljati na njegovu čistoću prolivena je velika mrlja, pa onda više naravno nije ni čist. O čemu se radi?

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Za tako osjetljiv posao izabrana je tvrtka koja je kao procjenitelj napumpala cijenu nekretnine u zagrebačkoj Planinskoj kako bi Ivo Sanader uz pomoć svog stranačkog kolege Stjepana Fiolića u džep spremio pozamašan milijunski iznos. Na takav scenarij barem sumnja USKOK čija se optužnica protiv spomenutog dvojca i bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića uskoro očekuje.

>> EKSKLUZIVNO Vlada opet promijenila projekciju

Tvrtka koja dakle treba obavljati čist posao za Milanovićevu Vladu za Sanadera je očito odradila prljav dio igre. Jer procijeniti nekretninu 25 milijuna kuna više od njezine prave vrijednosti ne može biti slučajnost, a još manje pogreška. Kako nakon takvih sumnji ista ta tvrtka može imati kredibilitet za obavljanje jednog od najosjetljivijih poslova u prvom dijelu mandata Kukuriku koalicije?

Zakonski izbor ove tvrtke nema zamjerke jer istraga nije razlog da se nekoga izbaci iz javnog natječaja. Ali realan problem postoji i netko je o tome trebao razmišljati. Ovako je vladajuća koalicija na leđa nabacila još jedan problem koji joj kvari imidž poštene vlasti. Štetu zapravo trpi i sama tvrtka čije se ime dodatno provlači kroz medije u negativnom kontekstu. A sve se to moglo izbjeći.

Netko je ovdje trebao biti pametniji. Pa vrh vlasti jako dobro zna tko je radio procjenu vrijednosti kuće u Planinskoj. Kada se vidjelo da se ta tvrtka javila na natječaj za "Clean start" trebalo joj se diskretno predložiti da se povuče i ovaj problem bi se izbjegao.

>> Nezaboravno ljeto 'razrednika' Milanovića

Sada se samo može odraditi pokušaj saniranja političke štete koja je već očigledno nastala. Uz izostanak pravih reformi i kašnjenje investicija bilo kakvo kontekstualno vezivanje uz Sanaderovu prošlost zadnja je stvar koja Zoranu Milanoviću trenutačno treba.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene