Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica Zlatar o TV pretplati

'Ispričavam se građanima, bila je to kriva politička procjena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon bure u javnosti koju je izazvao prijedlog reforme modela plaćanja televizijske pristojbe, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ispričala se građanima, rekavši kako se i ona protivi tom modelu.

'Želim se ispričati svim građanima koji su zaključili da će im se nametnuti novi porez.' To su bile riječi kojima je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvorila konferenciju za medije, sazvanu nakon bure koju je u javnosti izazvao prijedlog novog modela naplate televizijske pristojbe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Komentirao i Ministarstvo kulture Plenković uzvratio Milanoviću: "Nastavlja voditi halucinirajuću politiku, ima proruski narativ i šteti Hrvatskoj" Ministarstvo kulture Prvo dogovori pa poslovi? Sporni mailovi oko Ministarstva kulture za premijera ništa novo, oporba optužuje za profiterstvo: "Nema razlike između potresnog i ratnog"

Taj bi model podrazumijevao da pristojbu plaćaju svi građani, bez obzira posjeduju li televizor ili ne, a visina bi ovisila o visini dohotka.

>> HNS se ograđuje od svoje ministrice: O TV pretplati smo čuli iz medija

Ministrica je pojasnila da nije riječ ni o kakvom prijedlogu, nego o 'početku rada na medijskoj strategiji koji će trajati šest mjeseci'. 'Osobno preuzimam odgovornost za krivu političku procjenu o tome da nije još trenutak ovu temu prezentirati javnosti. Krivo sam procijenila da to može ostati na razini rasprave u struci', rekla je Zlatar Violić, napominjući kako se, baš kao i njezina stranka HNS, osobno protivi bilo kakvim novim nametima građanima.

Novinarima je rekla i da nema govora o bilo kakvom sukobu koalicijskih partnera, a za svog savjetnika Milana Živkovića, SDP-ovca koji je također javno obrazlagao novi model plaćanja pristojbe, rekla je da ga je na to mjesto postavila Vlada koja će o njegovoj eventualnoj odgovornosti i odlučivati, a i ona će svoje mišljenje dati na Vladi.

Obrazložila je i da se u sklopu spomenute medijske strategije razmatraju četiri različita modela plaćanja televizijske pristojbe koji se primjenjuju u zemljama Europske unije te da je model koji se u javnosti pojavio jučer tek jedan od njih. 'U ovom smo trenutku i ja i Ministarstvo kulture protiv tog modela, ali nitko ne zna što će biti 2020. godine', zaključila je Zlatar Violić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene