Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna matura

Na testu života 32.000 maturanata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganje državne mature odgođeno je do lipnja u devet škola u Slavonskom Brodu i Županji.

Ispitima iz psihologije i etike danas je počelo polaganje državne mature. Doduše, ne kako je planirano u svih 370 srednjih škola u Hrvatskoj jer je zbog poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju matura odgođena u devet škola.
Riječ je o šest škola u Slavonskom Brodu, tri županjske srednje škole te Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu gdje je također trebalo biti jedno ispitno mjesto. Za sve koji su trebali polagati na područjima za koje je proglašena elementarna nepogoda državna matura će se organizirati 9. lipnja.
Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), na maturu bi trebalo izaći 31.588 učenika. Podaci pokazuju da je ove godine manje onih koji su prijavili višu razinu matematike (9.512), a više (21.498) onih koji se odlučuju za višu razinu hrvatskog.
Rezultati od prošlogodišnje državne mature pokazali su da hrvatski srednjoškolci nisu baš briljirali. Gotovo polovica gimnazijalaca ostvarila je samo ocjenu 'dobar' (47 posto), a od 17.354 učenika strukovnih škola čak 4.000 je palo maturu jer nisu položili jedan od obaveznih predmeta (hrvatski, matematika, engleski jezik).

Pročitajte i ovo Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula Zrak u Slavonskom Brodu - 4 Borba traje godinama Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije: Stanovnici zbog velikog problema godinama traže pomoć politike


Stiže najstresnije razdoblje u životu maturanata!


Mnogi su stručnjaci zabrinuti za znanje hrvatskih srednjoškolaca jer je razina koju pokazuju sve niža. Primjerice, međunarodno istraživanje koje je provela PISA pokazalo je da su naši učenici ispodprosječni u odnosu na njihove vršnjake iz 65 zemalja u kojima se radilo testiranje. Posebno su loši u matematici, a dvojku ili trojku iz matematike ima čak 70 posto srednjoškolaca. No, nije samo matematika problem. Rezultati PISA-e pokazali su da čak i najbolji hrvatski učenici po obrazovanju za najboljima u svijetu, onima u Šangaju, zaostaju dvije godine.
Ispiti državne mature završavaju 9. lipnja, objava prvih rezultata bit će 7. srpnja a konačnih tjedan dana kasnije. 
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene