Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi ispitao je posljednju trojicu osumnjičenika iz tzv. slučaja Brodosplit u kojemu se broker Drago Maček te donedavni predsjednik i član Uprave Goran Vukasović i Ante Luetić terete za zloporabu položaja i ovlasti te pranje novca čime su splitsko brodogradilište oštetili za najmanje 4,7 milijuna dolara.


Ivan Cesarec i Danijel Nikolić, iz splitske tvrtke 'Armator projekt', koja je surađivala s Brodosplitom i Mačekom te Mačekov suradnik Hrvoje Matovinović, osumnjičeni za pranje novca, zanijekali su navode iz istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva.

Vezani članci Slika nije dostupna Brodosplit: Ispitani Cvitanić i Vukasović Slika nije dostupna Slučaj Brodosplit: Drago Maček odbacio optužbe

Trojica osumnjičenika, prema istražnom zahtjevu, sudjelovala su u izradi elaborata za školovanje kadeta na četiri tankera čija je gradnja ugovorena između Brodosplita i njemačke kompanije Wessels za što im je novac isplaćen na računima otvorenima u Austriji posredovanjem Drage Mačeka.

Prošlih dana ispitani su Maček, Vukasović i Luetić te predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana kojega se sumnjiči također za pranje novca prikriveno ugovorom s Wesselsom o školovanju kadeta, i Ivica Donko iz Mačekove tvrtke Iceberg. Svi su odbacili navode iz istražnog zahtjeva, a Maček, Vukasović i Luetić ustvrdili su kako su ugovori s Wesselsom bili iznimno povoljni za Brodosplit.

Trojica prvoosumnjičenih, prema istražnom zahtjevu, svjesno su i u dogovoru, Nadzornom odboru Brodosplita u srpnju 2005. prikazali ponudu njemačke grupacije Wessels za gradnju četiriju tankera kao jedinu ozbiljnu iako su znali kako u tom trenutku postoje još dvije znatno povoljnije. Također su dva pobočna pisma, koja su potpisana zajedno s ugovorima za gradnju četiriju tankera, predstavili kao uobičajenu praksu da bi, nakon što je Brodosplit na osnovi tih ugovora na račun četiriju ciparskih tvrtki uplatio 4,7 milijuna dolara, taj novac zaobilaznim putem završio na austrijskom računu kojim je raspolagao posrednik u poslu Drago Maček.

Maček je zatim podizao novac i prebacivao ga na svoj, Vukasovićev i Luetićev račun kao i na račune ostalih osumnjičenika.

Istražni sudac Cambi trebao bi idućega tjedna donijeti odluku o eventualnom otvaranju istrage i određivanju pritvora nad trojicom prvoosumnjičenih, kako traži Državno odvjetništvo.