Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga Iskorak danas je pozvala zastupnike Hrvatskog sabora da se pri glasovanju o konačnom prijedlogu zakona o radu (ZOR) usprotive tom zakonu jer je diskriminatoran budući da isključuje spolnu orijentaciju.


Udruga Iskorak navodi primjer članka 65. prijedloga ZOR-a koji govori o pravu na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće zbog bolesti ili smrti člana uže obitelji za bračnog ili izvanbračnog partnera, ali to pravo, ističu, nije dostupno i u slučaju smrti ili bolesti istospolnog partnera ili partnerice.

Vezani članci Sabornica U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba" Slika nije dostupna 'Milinović se trebao prvi cijepiti protiv tzv. svinjske gripe'

'Zabranu diskriminacije na osnovi spolne orijentacije poznaje zakon o suzbijanju diskriminacije, zakon o ravnopravnosti spolova, kazneni zakon, kao i niz drugih zakona. Donošenjem takva zakona još bi se jednom ozakonila diskriminacija i ne bi se štitila prava svih hrvatskih građana i građanka', ističe se u priopćenju udruge Iskorak.

'Ovim putem hitno apeliramo na sve saborske zastupnike da obustave izglasavanje predloženog zakona dok se njegov tekst u potpunosti ne uskladi s pozitivnim zakonima RH i EU. O navedenu slučaju izvještavamo javnost, medije, saborske zastupnike i zastupnice te međunarodne institucije i predstavnike Europske unije', stoji u priopćenju udruge Iskorak. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju