Obavijesti Video Pretražite Navigacija
simbol grada Splita

Kulturni terorizam u Splitu: Išarali zid katedrale svetoga Duje

Vandalizam na katredali sv. Duje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vandalizam na katredali sv. Duje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vandalizam na katredali sv. Duje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vandalizam na katredali sv. Duje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vandalizam na katredali sv. Duje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Plavom bojom išaran je zid katedrale svetoga Duje, simbola grada Splita. Spomenik nulte kategorije, katedrala svetoga Duje na meti je vandala već dva dana. Ali građani upozoravaju - takvih devastacija ima još.

Plavom bojom išaran je južni zid kulturnog spomenika - katedrale svetoga Duje. ''To je gnjusan čin. Nadam se da će počinitelj biti uhvaćen i primjereno kažnjen'', rekao je Ante Krželj, turistički vodič.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

''Zaista nije u redu. Toliko turista dolazi vidjeti katedralu i njezinu ljepotu. Nije pošteno'', rekao je australski turist kojeg smo sreli u Splitu.

No, i nakon što je dio zida ograđen, vandal je i to iscrtao. ''Sve što je napravljeno, napravljeno je kao svojevrsni kulturni terorizam. Kamere na palači odnosno na mauzoleju nisu postavljene u onom projektu kako su projektirane'', rekao je Radoslav Bužančić, iz konzervatorskog odjela u Splitu.

Boja će se morati skidati posebnim metodama, možda i laserom. ''Zahvat će biti skup i dugotrajan. To će koštati desetke tisuća i više! Očito se radi o pokušaju skretanja pozornosti, aktivistički čin navodno zbog nereda u gradu'', dodaje Bužančić.

Grafita, išaranih zidova ima i drugdje. ''Ovakve se devastacije događaju na dnevnoj bazi u susjednim ulicama. Počinitelji su čak i poznati'', kaže Marin Krpetić iz udruga stanovnika povijesne jezgre splita "GET".

''Grad trpi poteškoće, naročito plima otvorenih restorana, štekata… To je atak na cirkulaciju i zabrinjavajuće stvarno. Ljudi su kao riba u konzervi'', požalio se Krželj.

Konzervatori tvrde - zadovoljni su naporima koje čini gradska uprava. ''To što vi vidite je jedno a što ja vidim je drugo. To što je ministarstvo uspjelo stvoriti pravni okvir za uređenje Dioklecijanovih podruma je veće od prividnog nereda'', rekao je Bužančić, te dodao da općenito misli da je stanje u gradu prilično dobro.

Policija traga za počiniteljem. Iz gradskog odsjeka za staru jezgru danas bez komentara. A sanacija tek treba početi.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene