Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irsko "ne" ne može kočiti Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irsko "ne" Lisabonskom ugovoru ne može kočiti Hrvatsku u pridruženju Europskoj uniji, a Francuska će ići što je dalje moguće u otvaranju i zatvaranju preostalih poglavlja, izjavio je u utorak francuski veleposlanik u Zagrebu Francois Saint-Paul predstavljajući novinarima upravo započeto predsjedanje njegove zemlje EU-om.

"Irsko odbijanje Lisabonskog ugovora ne može kočiti Hrvatsku...Mi želimo ulazak Hrvatske u Europsku uniju i Francuska će ići što je dalje moguće u otvaranju i zatvaranju preostalih pregovora", rekao je francuski veleposlanik.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Imenovanje veleposlanika Grlić Radman žestoko napao Milanovića: "On vjerojatno želi uhljebiti neke ljude i poslati ih u diplomaciju" Slika nije dostupna Ramsden: Velika Britanija ne vodi protuhrvatsku politiku

Istaknuo je da irsko "ne" nikako ne bi smjelo utjecati na usporavanje provedbe reformi u Hrvatskoj. "To je razlog da se napori u tom smjeru udvostruče", poručio je Saint-Paul i ponovio da "ritam pristupanja najviše ovisi o napretku zemlje kandidatkinje".

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vicent Degert ustvrdio je da je ovo "posebna i važna godina za Hrvatsku, odlučujuća za napredak u pregovorima". Osvrnuo se na izvješća o nezadovoljstvu Europske komisije Hrvatskom zbog načina korištenja pretpristupnih fondova i ocijenio da se situacija poboljšala.

"Hrvatska je postigla napredak u upravljanju pretpristupnim fondovima", kazao je Degert i istaknuo važnost da se "dokumentacija za projekte dostavlja na vrijeme".

"Svakako želimo izbjeći probleme s apsorbcijom fondova", dodao je Degert i napomenuo je da je to problem i u nekim zemljama koje su već članice EU-a.

Osvrnuo se i na pitanje brodogradnje i kazao da je Hrvatska ponudila planove restrukturiranja toga sektora i iznijela ambicije za privatizacijom nekih brodogradilišta. "Želimo održivost brodogradilišta u budućnosti", kazao je Degert.

Saint-Paul je novinare upoznao s četiri prioriteta francuskog predsjedanja Unijom - pitanjima energetike i klimatskih promjena, migracijama, europskoj sigurnosti i obrani te poljoprivrednoj politici.

Drugi očekivani rezultati rezultati francuskog predsjedanja vežu se uz ratifikaciju Lisabonskog ugovora, rast i zapošljavanje, mobilnost mladih, Mediteransku uniju, proširenja i rješavanje kriza i kriznih stanja.

Govoreći o potvrdi Lisabonskog ugovora, Saint-Paul je rekao to proces koji se nastavlja, koji je "tijeku". "Lisabonski ugovor je ratificiralo već 20 europskih parlamenata", podsjetio je.

Opetovano ističući da se ratifikacija tog dokumenta mora nastaviti, francuski je veleposlanik izrazio optimizam u ishod tog procesa. "Optimističan sam u pogledu toga da će taj proces biti uspješan...Europska se unija ne zaustavlja", kazao je Saint-Paul.

Veleposlanik Saint-Paul je, govoreći o gospodarskim odnosima Hrvatske i Francuske izrazio zadovoljstvo. Smatra, međutim, da Hrvatska treba imati više stranih ulaganja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene