Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irske žrtve svećeničkoga seksualnog zlostavljanja duboko su razočarane pismom isprike pape Benedikta XVI., objavila je u subotu skupina koja zastupa te žrtve.


'Mi osjećamo da se to pismo ne bavi žrtvama', rekla je za Reuters Maeve Lewis, direktorica skupine One in Four (Svaki četvrti). Po njezinim riječima, Papino se pismo preusko bavi nižim irskim svećenstvom, a ne priznaje odgovornost Vatikana.

Vezani članci Crkva u Kanadi, ilustracija Nakon jezivog otkrića masovnih grobnica gore crkve u Kanadi, u razmaku od sat vremena izgorjele još dvije Grafiti na crkvi u Višnjanu - 1 Na crkvi u Višnjanu netko je nacrtao kukaste križeve i ostavio sramotnu poruku

U pismu se ne poziva ni na ostavku kardinala Seana Bradyja, čelnika katoličke crkve u Irskoj, a žrtve upravo to zahtijevaju.

Austrijske žrtve zlostavljanja također su reagirali s velikim razočaranjem na Papino pismo isprike. U priopćenju dostavljenom austrijsoj agenciji APA, žrtve svećenićkog zlostavljanja koje su se u Austriji objedinili u platformu pod nazivom 'Pogođeni crkvenim nasiljem', žrtve traže od crkve naknadu štete i prijete skupnom tužbom.

'Napokon želimo vidjeti djela od crkve'

'Napokon želimo vidjeti djela od crkve. U to spada izvođenje svih počinitelja, njihovih pomagača i onih skoji su znali, ali skrivali, pred nadležne državne sudove kao i isplata odštete i naknade za sve pretrpljeno, koja bi bila adekvatna svemu što su žrtve proživjele', navodi se u priopćenju skupine žrtava.

Inicijativa kojom je stvorena platforma 'Pogođeni crkvenim nasiljem' sljedećeg tjedna planira osnovati udrugu istog imena. Statut udruge u ponedjeljak će, kako su naveli, predati Ministarstvu unutarnjih poslova, kako bi prošli potrebnu proceduru za registraciju. (Hina)