Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Pismo se ne bavi žrtvama'

Irske žrtve zlostavljanja razočarane Papinim pismom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irske žrtve svećeničkoga seksualnog zlostavljanja duboko su razočarane pismom isprike pape Benedikta XVI., objavila je u subotu skupina koja zastupa te žrtve.

'Mi osjećamo da se to pismo ne bavi žrtvama', rekla je za Reuters Maeve Lewis, direktorica skupine One in Four (Svaki četvrti). Po njezinim riječima, Papino se pismo preusko bavi nižim irskim svećenstvom, a ne priznaje odgovornost Vatikana.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

U pismu se ne poziva ni na ostavku kardinala Seana Bradyja, čelnika katoličke crkve u Irskoj, a žrtve upravo to zahtijevaju.

Austrijske žrtve zlostavljanja također su reagirali s velikim razočaranjem na Papino pismo isprike. U priopćenju dostavljenom austrijsoj agenciji APA, žrtve svećenićkog zlostavljanja koje su se u Austriji objedinili u platformu pod nazivom 'Pogođeni crkvenim nasiljem', žrtve traže od crkve naknadu štete i prijete skupnom tužbom.

'Napokon želimo vidjeti djela od crkve'

'Napokon želimo vidjeti djela od crkve. U to spada izvođenje svih počinitelja, njihovih pomagača i onih skoji su znali, ali skrivali, pred nadležne državne sudove kao i isplata odštete i naknade za sve pretrpljeno, koja bi bila adekvatna svemu što su žrtve proživjele', navodi se u priopćenju skupine žrtava.

Inicijativa kojom je stvorena platforma 'Pogođeni crkvenim nasiljem' sljedećeg tjedna planira osnovati udrugu istog imena. Statut udruge u ponedjeljak će, kako su naveli, predati Ministarstvu unutarnjih poslova, kako bi prošli potrebnu proceduru za registraciju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene