Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovački Zavod za javno zdravstvo u službi Pivovare?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije danas zaduženi iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva provode nadzor u vezi s postupanjem u tzv. slučaju Karlovačke pivovare, potvrđeno je iz te službe.

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine o tom je slučaju govorilo više vijećnika, a Nikola Vuljanić (HNS) i Stjepan Mikulandrić (SDP), osim županijskog Zavoda za javno zdravstvo, prozvali su na odgovornost i Eko-stožer te voditelja tog stožera župana Ivicu Horvata. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Župana Horvata izravno su pitali je li znao da je Zavod za javno zdravstvo od siječnja prošle godine do veljače ove godine u deset od 18 nadzora vode iz Karlovačke pivovare našao da "ne udovoljava vrijednostima dozvolbenog naloga", te ako nije bio izviješten o tome, hoće li zbog toga pokrenuti smjenu ravnatelja Zavoda.

Župan je odgovorio da je Eko-stožer korektno odradio svoj posao, da taj stožer uskače samo onda kada druge nadležne službe ne reagiraju, te da "osuđuje nebrigu" odgovornih i u Karlovačkoj pivovari i u službama, no da ne bi ništa prejudicirao "jer istraga još traje".

Dodao je da on i članovi Eko-stožera "nisu imali informacije Zavoda za javno zdravstvu o bilo kakvom zagađenju koje bi imalo negativne posljedice za život ljudi i okoliš".

Nikola Vuljanić s odgovorom nije bio zadovoljan te je rekao da je nedopustivo da Eko-stožer ne zna da je Pivovari tzv. dozvolbenim nalogom dopušteno da u kanalizacijski sustav ispušta otpadnu vodu u kojoj su višestruko premašene "maksimalne dopuštene vrijednosti kemijske potrošnje kisika (KPK) i to sa 700 miligrama kisika po litri na šest tisuća miligrama, a da je primjerice 25. siječnja ove godine Zavod za javno zdravstvo zabilježio 18.755 miligrama KPK-a i o tome nije izvijestio nikoga drugoga nego samo zagađivača".

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Boško Milanković je izjavio medijima kako on "nije bio dužan izvijestiti Hrvatske vode o izmjerenim vrijednostima, već samo Pivovaru kao naručitelja mjerenja, a ona je dužna redovito izvještavati Hrvatske vode". 

Osvrćući se na to, Vuljanić je upitao župana Horvata "je li taj zavod zadužen za javno zdravstvo ili je servis Pivovare kao naručitelja analiza".

Glasnogovornica Hrvatskih voda Jelena Ambrenac danas je priopćila da Karlovačka pivovara do danas za siječanj, veljaču i ožujak 2007. nije dostavila analize otpadnih voda, koje mora redovito obavljati kod ovlaštenog laboratorija i dostaviti Hrvatski vodama.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene