Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi seljaka

Čobanković i seljaci bez dogovora nakon pet sati pregovora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlučeno da se pregovori nastave danas u 12 sati u Đakovu.

U Kutjevu su sastančile seljačke udruge koje su pokušavale donijeti odluku hoće li prihvatiti  ponudu ministra Petra Čobankovića te prekinuti blokadu prometnica. Zvali su i ministra Čobankovića da dođe u Kutjevo pojasniti ponudu na što je on pristao te je u jučer u 19.40  došao na novi sastanak sa prosvjednicima. S ministrom su pregovarala petorica predstavnika seljaka iz pet slavonskih županija.

Pročitajte i ovo Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

Kako saznajemo, seljaci su razjedinjeni. Naime, dio predstavnika seljaka je htio prihvatiti Čobankovićevu ponudu dok drugi nisu htjeli odstupiti niti milimetra od svojih prvobitnih zahtjeva. Isto tako niti ministar Čobanković ne odstupa niti milimetra od svoje ponude. Jedino što je odlučeno da će koordinacija seljačkih udruga nastaviti s ministrom pregovarati danas u 12 u Đakovu.

Organizator prosvjeda Dragutin Dukić je uoči sastanka rekao da su seljaci zadovoljni jer je ministar pokleknuo i odlučio s njima pregovarati. 'Oni s kojima je razgovarao jučer ranije, nisu vjerodostojni. Na neke uvjete pristajemo a o nekima ćemo se usuglašavati. Ima već jako puno uginulih konja a mi se borimo da ih ne bude još više. Ovi seljaci žele da se bave poljoprivredom i da od nje žive. Ministar je priznao pogrešku i dolazi nama na noge. Vidimo da postoji dobra volja da se usuglasimo', rekao je Dukić.

Zagorski seljaci pokušali su traktorima blokirati granicu na graničnim prijelazima Macelj i Lupinjak ali su ih u naumu spriječili pripadnici interventne policije. Tako je od 13 sati u potpunosti blokirana stara zagorska magistrala kod Mokrica u Zaboku. Jedan trak su zauzeli traktori, a drugi policija. Državna cesta DC1 od Velikog Trgovišća do Mokrica, odnosno od ulaska na tzv. staru Zagorsku od Zaboka do Velikog Trgovišća zatvorena je za sav promet u 13 sati. Policija preusmjerava promet prema lokalnim cestama kroz Veliko Trgovišće prema Zaboku i Oroslavlju. Prosvjednici iz Virovitičke županije su danas također zaprijetili da će blokirati granični prijelaz s Mađarskom.

>> Čobankovićeva zadnja ponuda iznad koje ne ide

Ministar Petar Čobanković sastao se jučer sa sedam seljačkih udruga. Ponudio im je isplatu dijela poticaja u repromaterijalu protuvrijednosti 500 kuna po hektaru zemlje. Ministar poljoprivrede istaknuo je kako država više nije u mogućnosti ponuditi ništa jer joj to proračun ne dozvoljava. 'To je maksimum maksimuma, iznad toga se ne može ići, jer bi sve ostalo ugrozilo proračun i državu, a Vlada to neće dozvoliti. Iznad ovoga ne možemo ići, bez obzira na prosvjede', kazao je Čobanković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene