Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blag zakon

Internet piratstvo: Na ilegalan način skidamo 99 posto stvari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nema strog zakon o piratstvu, no postoji zakon o autorskim pravima kojim je regulirano što je, a što nije ilegalan sadržaj.

Marina Ferić Jančić iz ZAMP-a za Jutarnji list objašnjava kako nije sve što se skine s interneta ilegalno dok sadržaj koji se skida s legalnih izvora uopće nije upitan. Korisnici koji skidaju filmove i glazbu za vlastite potrebe nisu prvi na listi nadležnih institucija, no neće moći izbjeći kaznenu prijavu ako ih netko prijavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obogatite svoju fonoteku Dobrodošli na prvi hrvatski glazbeni outlet! Slika nije dostupna Zaplijeljeno 49 tisuća piratskih CD-a i DVD-a

Najveće kazne dobit će oni koji ilegalno skidaju sadržaj s interneta, kopiraju ga i prodaju. U Hrvatskoj su prošle godine protiv 173 osobe podnesene kaznene prijave protiv piratstva dok je blokirano gotovo nevjerojatnih milijun torenta s kojih se mogu skinuti milijuni albuma.

>> Autori i dalje nemoćni pred internetskim lopovlukom

Igor Palić iz Hrvatske diskografske kuće kaže da je u RH, u odnosu na legalan sadržaj, udio digitalnog piratstva 99 posto, što je gotovo najviša stopa u Europi. Jutarnji list piše kako da su u udruzi prošle godine 'srušili' 24 internetske stranice, 560 blogova i 31 forum s piratskim sadržajem, a u policiji se nalazi 500 tisuća piratskih DC-a i DVD-a koji će biti uništeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene