Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč raspisanom natječaju HZZO-a zbog kojeg su oboljeli od multiple skleroze strahovali da će morati sami plaćati interferon koji bi ih stajao oko šest tisuća kuna na mjesec, čini se da će ipak sve biti u redu. Tako su obećali u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.


'Niti jedan lijek koji se sada koristi za liječenje bilo koje bolesti sa popisa posebno skupih lijekova, neće nestati s liste. I nakon ovog natječaja svi lijekovi će biti na raspolaganju za liječenje svih bolesti, uključujući i multiplu sklerozu', rekao je dr. Tihomir Strizrep.

Vezani članci Akademik Davor Miličić, ravnatelj Zaklade Hrvatska kuća srca Uoči Svjetskog dana srca akademik upozorava: Većina kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti Slika nije dostupna Od sutra lijek za hepatitis C plaća HZZO

Podsjetimo, Savez društava multiple skleroze jučer je prosvjedovao zbog mogućih izmjena u terapiji oboljelih kojima bi se terapija svake godine mogla mijenjati ovisno visini cijene pojedinog lijeka, što znači da bi bolesnici morati koristiti istu terapiju, odnosno lijek najniže cijene.

Na hrvatskom tržištu prisutna su tri interferona od kojih se svaki primjenjuje na različit način, u različitim dozama, sa različitim mogućim nuspojavama ovisno o bolesniku, a koji pati od multiple skleroze. Plan Ministarstva je uštedjeti izmjenom terapije, premda su te terapije kod bolesnika već iznimno dobro regulirane.

Kako se radi o skupim terapijama, bolesnici kojima će biti potreban drugi lijek (zbog neučinkovitosti ili nuspojava najjeftinijeg lijeka) neće ga moći dobiti na trošak zdravstvenog osiguranja, pa će ostati bez odgovarajuće terapije. To bi pak značilo da će njihova bolest još brže uznapredovati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju