Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski inovatori i poduzetici postigli su izniman uspjeh na 9. Međunarodnoj izložbi ekonomskih i znanstvenih inovacija - INTARG 2016 koja se 14. i 15. lipnja održala u poljskim Katowicama.


Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja inovacija. Samo u protekloj godini naši su se inovatori predstavili na 7 velikih svjetskih izložbi inovacija – u malezijskom Kuala Lumpuru, Pittsburghu, Londonu, Iasiu, Kaohsungu, Moskvi i Taipeiu, a kući su se vratili s brojnim priznanjima, nagradama i komercijaliziranim inovacijama. Takav su uspjeh upravo ponovili i u Poljskoj.

Vezani članci Pronađeno staro židovsko blago - 1 Sakrili ga od nacista: Prilikom renovacije kuće slučajno pronađeno zakopano blago Novoj TV šest nominacija za Zlatni studio: Ilustracija - 7 Publika je rekla svoje: Nova TV u finalnoj utrci za prestižnu nagradu Zlatni Studio ima čak šest nominacija

U konkurenciji brojnih poljskih inovacija i 15 država iz cijeloga svijeta 12 hrvatskih inovatora osvojilo je 17 nagrada.

Najuspješniji hrvatski izlagač bio je Tomislav Bronzin iz tvrtke CITUS d.o.o. s inovacijom 'C@N Person Recog', pobjednik međunarodnog dijela izložbe s Velikom nagradom i zlatnom medaljom. Anita Bušić za inovaciju 'BodyRecog – aplikacija za mjerenje i analizu ljudskog tijela', LIVE GOOD j.d.o.o. dobila je platinu. Zlatnim medaljama nagrađeni su Melita i Dora Moćan za inovaciju 'EYE CREAM – za osjetljivu kožu oko očiju', COSMEL d.o.o., mag.pharm. Mirjana Brlečić za inovaciju 'NiKEL zaštita od štetnih učinaka UV-zraka biljkama i antioksidansima koji obnavljaju, umiruju kožu i čuvaju je od prijevremenog starenja', PRIRODA LIJEČI d.o.o., Marko Kravar za 'CROFENDER', TERMIST d.o.o. i Almir Karabegović za inovaciju 'Kontracepcijska spirala za pse', ADLEJA d.o.o.

Osobito uspješan bio je učenik 3. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, Robert Sigurnjak, čija je inovacija 'Hibridna baterija' nagrađena zlatnom medaljom, Posebnom nagradom svjetske organizacije, WIIPA i posebnom nagradom Foruma rumunjskih inovatora. Uspješan je bio i učenik srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke, Bruno Pogorelić, koji je za inovaciju 'ECO HEATING' osvojio srebrnu medalju.

Nositelji srebrnih medalja su i Darija Breitenberger i Maks Udov za 'HERBAFERTIL - Biorazgradiva vrećica s organomineralnim gnojivima za intenzivnu prihranu, rast i biološku sanaciju bilja', HERBAFARM-MAGNOLIJA d.o.o., Slobodan Rajić za inovaciju 'Antiteroristička brava za šahtove', TELECOR ZAGREB d.o.o. i Tomislav Juratovac za inovaciju 'helloquent', PRO-HEPRO d.o.o. Inovacija 'Grynco-Save the planet' autora Tomislava Marjanovića, Foscrot j.d.o.o., nagrađena je brončanim odličjem.

Na upravo završenoj izložbi inovacija 12 hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki predstavilo je svoje inovacije tržištu Poljske čiji je BDP u 2015. godini rastao 3.6%, a izvoz proizvoda bio je veći od uvoza 3,7 milijardi EUR. Poljska ulaganja u RH u razdoblju od 1993. do kraja 2015. godine, iznosila su ukupno 75,1 milijuna eura.

Cilj desete Inovacijske misije koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora bio je upravo komercijalizacija hrvatskih inovacija te poticanje poslovne suradnje između Hrvatske i Poljske. U sklopu Inovacijske misije hrvatske tvrtke održale su ukupno 37 B2B sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Poljske.

Hrvatsko izaslanstvo uživalo je izuzetnu dobrodošlicu organizatora izložbe, kompanije Eurobusiness-Haller uz izniman interes poljskih posjetitelja. Brojni Poljski inovatori, poduzetnici i znanstvenici, najavili su sudjelovanje na 41. hrvatskom salonu inovacija INOVA-BUDI UZOR na Zagrebačkom velesajmu u studenom ove godine.

Organizatori ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora je Savez inovatora Zagreba uz potporu Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju