Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

MMF, investicije, nezaposlenost sve su to teme koje nas bombardiraju svaki dan. Budimo se sa spoznajom da je sve poskupjelo i da će uvjeti života biti sve teži. Bombardiraju nas svađama vlasti, oporbe i Crkve o zdravstvenom odgoju. Istodobno, institucije zatvaraju oči pred nasiljem, nasiljem nad onima koji sami sebe ne mogu zaštititi.


U Slavonskom Brodu strava je stanovala u dvije obitelji. Jedna je beba umrla, jedna djevojčica bila izlgadnjivana, starija sestra podvodila je mlađe, otac je zlostavljao kćer. Institucije su to dopustile. Centar za socijalnu skrb bio je bešćutan. Ljudi koji su trebali pomoći djeci da se izvuku iz strave vlastitih domova zbog sebi znanih razloga sve su to gledali. Mogu li sada mirno spavati? Ili im je veći problem to što će ostati bez posla? Na ulicu ih tjera ministrica Milanka Opačić koja je nakon strašne priče o zlostavljanoj djeci tražila nadzor, nadzor je našao propuste, za propuste netko mora biti kažnjen. I dok svima na pamet dođe misao - strašno, ali daleko je od mene - evo još jedne priče.

Vezani članci Kristina Ikić Baniček Gradonačelnica Siska: "Trebaju nam jasni alati i procedure, a ne da 16. dan od potresa moram brinuti o baki koja spava u garaži" Sjednica Vlade HND o napadu vladajućih na medije: "Ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna"

Dječak koji ide u peti razred pretučen je sredinom prosinca. Pretukli su ga vršnjaci. Obitelj je poduzela sve, prijavila policiji, tražila pomoć i ništa. Nakon praznika dječak se vratio u školu i opet postao žrtva istog kruga kolega. A što rade institucije? Ništa! Loptaju se s dječakom, loptaju se s njegovom obitelji, loptaju se s onima koji žele da hrvatska javnost čuje tu priču.
Ravnatelj škole ne želi priznati da se nasilje događa u njegovoj školi, umjesto da prizna i napravi sve kako se to ne bi ponovilo. Agencija i Ured za obrazovanje također žmire. Centar za socijalnu skrb nije obaviješten. A što radi resorni ministar Željko Jovanović? Ništa! On nije ni čuo za dva puta pretučenog dječaka. Tvrdi institucije rade soj posao! Ali ne rede! I ministar to ne zna prepoznati. Ministar ni ne spominje mogući nadzor koji može poslati u školu, ministar ne preispituje krnja izvješća svojih podređenih - zašto?

Zato što se ministra znanosti, obrazovanja i sporta ne zanima nasilje među mladima. Ministar nikada nije pomislio da je sustav obrazovanja močvara, močvara koja guta djecu. No za isušivanje močvare ministar ima sredstva, ima zakone, protokole, pravila ponašanja, samo svoje ljude, ljude iz svojeg sustava, mora natjerati da ih provode. Ministar bi to mogao napraviti, ministar bi to morao napraviti, no preduvjet je da se ministar informira, provjerava svoje ljude i da mu interes djece bude na prvom mjestu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook