Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisci na Haški sud?

Inicijativa mladih za ljudska prava traži pokretanje opoziva Kolinde Grabar-Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je otvoreno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću te predsjednicima/icama klubova zastupnika u kojem traži pokretanje postupka za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednice Republike.

U Inicijativi smatraju kako je Predsjednica nizom izjava (naročito izjavom upućenom povodom predstavljanja knjige ‘General Praljak’ od 24. studenoga) izvršila "nedopustiv javni politički pritisak na rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju" uoči izricanja pravomoćne presude u predmetu Prlić i drugi, a koje je najavljeno za 29. studenoga.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a Grabar-Kitarović: "Hrvatska poštuje presude Haškog suda, unatoč nekim neslaganjima" Slika nije dostupna PREDSJEDNICA I PREMIJER U OFENZIVI Generalski zbor čeka informaciju o tijelu Slobodana Praljka: "Dvorana Lisinski bila bi primjereno mjesto za komemoraciju"

Posjetimo, na promociji knjige Predsjednica je poslala poruku sljedećeg sadržaja:

”Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju”

Inicijativa smatra kako je riječ o "neprihvatljivom i protupravnom djelovanju Predsjednice Republike kojim se vrši neprihvatljiv javni politički pritisak na Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, a s kojim je Republika Hrvatska dužna surađivati u dobroj vjeri".

"Takvo djelovanje kojim se ostvaruje pritisak na tijelo međunarodnog sudovanja i to u smjeru zaštite počinitelja najtežih zločina protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava je neprihvatljivo. Smatramo kako zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora imaju političku i moralnu odgovornost postupati jer:

- je i Hrvatska u nedavnoj prošlosti svjedočila strahotama rata na svom području, gdje su sudjelovale snage susjednih država čineći zločine protiv naših državljana, stoga moramo vidjeti vrijednost u tome da se utvrdi odgovornost za zločine
- je u nizu pravomoćno presuđenih predmeta pred MKSJ-om utvrđeno kako je RH sudjelovala u ratu na području Bosne i Hercegovine te da su protiv niza žrtava zločina počinjenih 1993. i 1994. godine u Bosni i Hercegovini zločine počinili pripadnici snaga RH ili onih snaga koje su djelovale u ime RH
- Republika Hrvatska za ovo još nije preuzela odgovornost
- Predsjednica Republike nastavlja politiku agresije prema Bosni i Hercegovini, stajući u obranu počinitelja zločina i u potpunosti zanemarujući perspektivu žrtava
Inicijativa mladih za ljudska prava zagovara proces suočavanja s prošlošću na temelju činjenica i sukladno principu pravde te poziva predstavnike vlasti da ovaj povijesni i moralni dug dodatno ne uvećavaju svojim djelovanjem, da ga ne ignoriraju i ne ostavljaju još i veću odgovornost za buduće generacije s kojom ćemo se mi, mladi građani i građanke RH morati suočiti", poručuju iz Inicijative.

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta također je prozvao predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović za neodgovornost zbog poruke organizatorima promocije knjige "Slobodan Praljak", ocjenjujući da je njome demonstrirala nedopustiv pritisak na djelovanje Haškog suda.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene