Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Cvjetnom trgu

Inicijativa BoliMe progovara o važnosti održavanja mentalnoga zdravlja u adolescentskoj i studentskoj dobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnom interaktivnom instalacijom na Cvjetnom trgu obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja.

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada, drugu godinu zaredom, inicijativa BoliMe pokrenula je kampanju: Kad te boli, moraš reći vol. 2, koja potiče progovaranje o mentalnom zdravlju mladih.

Inicijativa BoliMe, uz potporu Biovege, u suradnji s udrugama CroMSIC (Međunarodna udruga studenata medicine), Ambidekster klub, Igra, Hrabri telefon i Djeca prva, djelovat će na nekoliko platformi kao što su: javna interaktivna instalacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu, edukativni video, interaktivne radionice, okrugli stolovi i Facebook aplikacija, a cilj joj je osvijestiti mlade, ali i ostale dobne skupine, o važnosti održavanja mentalne higijene i pravovremenom komuniciranju o narušenom mentalnom zdravlju.

Inicijativa BoliMe, prva ovakvog karaktera u Hrvatskoj, podrška je mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja, osobito mladih u dobi od 15 do 32 godine.

Inicijativu BoliMe pokrenuli su 10. listopada 2015. godine Marina Vitković, profesorica filozofije u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji, i Adrian Pezdirc, glumac Zagrebačkog kazališta mladih, koji su u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja odlučili pokrenuti niz projekata koji progovaraju o sve narušenijem mentalnom zdravlju u adolescentskoj i studentskoj dobi.

U svom jednogodišnjem djelovanju inicijativa je naišla na velik i pozitivan odjek u javnosti. Protekle godine podršku inicijativi dale su mnoge osobe iz hrvatskog javnog života: Iva Šulentić, Frano Mašković, Snježana Tribuson, Bojan Navojec, Nevena Rendeli, Marija Škaričić, Ivan Šarić, Urša Raukar, Mario Možnik, Tomislav Jelinčić, Ana Stunić i Tihana Lazović.

Inicijativi se prošle godine priključila i studentska udruga CroMSIC – Croatian Medical Students’ International Committee - nevladina i neprofitna udruga studenata medicine u Hrvatskoj, a ove su se godine inicijativi pridružile i udruge: Ambidekster klub, Djeca prva, Hrabri telefon i Igra, koje će svojim znanjem i stručnošću poticati cjelokupnu inicijativu i poboljšati kvalitetu svih projekata.

Od samog početka djelovanja, rođena u humanističkom prostoru Prve gimnazija u Zagrebu, Inicijativa BoliMe odlučuje se kroz umjetnički medij propitivati status mentalnoga zdravlja uz prepoznatljiv, sugestivan i nježan stil, polazeći od pitanja razumijevanja čovjeka, smisla i svrhe njegova postojanja.

U ponedjeljak, 10. listopada 2016., na Svjetski dan mentalnoga zdravlja, organizirat će se centralno događanje na Cvjetnom trgu u Zagrebu postavljanjem javne interaktivne instalacije, projekt dizajnerice Drage Komparak, kojom se prenosi poruka:

Osjećanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Čini nam se ponekad da osjećanje predugo traje zato što ne uviđamo odvojivost sebe od emocije. Ti nisi emocija, ti samo osjećaš. Promatraj. U redu je biti tužan, uplašen, sretan, ljut ili zgađen. Ne osuđuj se.

Instalacija nagovara na tihu introspekciju u metaforiziranom javnom prostoru kolektivne mentalne higijene. Ona je poziv na istraživanje unutarnjih zbivanja, osvještavanja i prepoznavanja vlastitih emocija. Primarni je cilj ove instalacije poticanje društvenog dijaloga, podizanje svijesti o važnosti brige i ulaganja u mentalno zdravlje. Svrha je upoznavanje javnosti s mogućnostima skrbi o svom zdravlju na području Grada, ali i važnosti medijskog komuniciranja o prakticiranju prve pomoći za mentalno zdravlje.

www.facebook/inicijativabolime

Osim javne interaktivne instalacije kao neposrednog oblika javnog komuniciranja, Inicijativa BoliMe prepoznala je važnost viralnog progovaranja o ovoj temi te je u tu svrhu i ove godine putem videa otvoreno progovorila o brizi za mentalno zdravlje. Edukativnim videom, u režiji Judite Gamulin, koja potpisuje režiju i prošlogodišnjeg viralnog videa u kojem su sudjelovale osobe iz hrvatskog javnog života, kritički se propituje briga o fizičkom zdravlju, koja se podrazumijeva, te marginalizirani prostor brige o mentalnom zdravlju, a sve to s jasnim ciljem izjednačavanja fizičkog i mentalnog zdravlja kao jednakovrijednih sastavnica cjelovitog zdravlja.

Pored instalacije i videa, u Prvoj gimnaziji, Avenija Dubrovnik 36, i prostorijama Teatra Tirena, Kačićeva 36, u tjednu od 10. do 14. listopada, mladi, roditelji i sva zainteresirana javnost moći će polaziti interaktivne radionice na kojima će stručnjaci, iz udruga koje su se priključile Inicijativi BoliMe, tematizirati važnost brige o mentalnom zdravlju.

Tjedan će završiti dvama stručnim okruglim stolovima – u petak, 14. listopada na temu Zaštita i unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih namijenjenom stručnim suradnicima, ravnateljima i nastavnicima u srednjim školama, te u nedjelju, 16. listopada, u Kinu Tuškanac na Konferenciji mladih psihologa Perspektiva na temu Aktivizam u službi mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje zahtijeva novi, interdisciplinarni pristup, poboljšanu suradnju zajednice (obrazovnih ustanova, obitelji, društva i institucija) te kritičko propitivanje trenutnoga angažmana društva i države na području mentalnog zdravlja. Ova inicijativa prva je ovakvog karaktera u Hrvatskoj, a s obzirom na važnost teme i neophodnom komuniciranju o istoj, nadamo se da će Inicijativa BoliMe i drugu godinu za redom naići na pozitivan odjek u javnosti.

www.facebook.com/inicijativabolime

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene