Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su kako je inflacija prošlog mjeseca dosegnula najvišu razinu u posljednje tri i pol godine, odnosno 4 posto.


Prema podacima DZS-a, u kolovozu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na srpanj za 0,5 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine porasle za 4,0 posto. Na godišnjoj razini, prosjek je viši za 2,6 posto.

Vezani članci Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru Slika nije dostupna Cijene i dalje rastu!

>> Pad gospodarstva u drugom kvartalu bit ce još veći nego u prvom...

Tolika stopa inflacije posljednji je put zabilježena u veljači 2009. godine, kad je iznosila 4,2 posto. To je i više nego što se očekivalo.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u kolovozu su, u odnosu na srpanj, najviše porasle cijene prometa, s 2,7 posto, na što su utjecale više cijene goriva za osobna vozila. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su za 0,8 posto, dok su cijene alkoholnih pića i duhana porasle za 0,7 posto. Cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle su, nadalje, za 0,5 posto, dok su cijene rekreacije i kulture porasle za 0,3, a cijene ugostiteljskih usluga i ostalih dobara i usluga za 0,1 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u kolovozu je ublažio pad cijena odjeće i obuće za 3,3 posto u odnosu na srpanj, zbog sezonskih sniženja. Cijene obrazovanja istodobno su pale za 0,3, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja pale su za 0,1 posto. Istodobno su cijene komunikacija i cijene zdravstva u kolovozu, u odnosu na srpanj, u prosjeku ostale na istoj razini.

Na godišnjoj su razini najviše, s 13,1 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook