Zgrada INA-e
Zgrada INA-e Foto: Dalibor Urukalovic/Pixsell

Projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja, INA je pokrenula krajem 2017. godine na odabranim Ininim maloprodajnim mjestima diljem Hrvatske. U pandemijskoj godini koju je obilježio i zastoj, INA je od građana zaprimila veće količine otpadnog jestivog ulja u odnosu na godinu ranije.


INA uoči nadolazećih blagdana skreće pozornost građana na mogućnost recikliranja otpadnog jestivog ulja na odabranim maloprodajnim mjestima u Hrvatskoj.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Kako do lijeka? U Hrvatskoj nestalo pripravaka na bazi kanabisa, oboljeli su sada osuđeni na – crno tržište Slika nije dostupna Pogledajte zašto svaki lukavi ribar uz sebe nosi žličicu maslinovog ulja

U blagdanskom razdoblju kada su obiteljska okupljanja učestalija, količina jestivog ulja korištenog za kuhanje također se povećava. Iako je ovo ulje razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vodu te ugroziti biljni i životinjski svijet, stoga umjesto da završi u odvodu, INA nudi rješenje za njegovo odlaganje.

INA ovaj projekt provodi od kraja listopada 2017. i u prve tri godine prikupljeno je više od 16.000 kg otpadnog jestivog ulja, koje je umjesto u odvodu reciklirano i ponovno iskorišteno. U pandemijskoj 2020. godini zabilježeno je povećanje od 23 posto u prikupljenim količinama u odnosu na godinu ranije, odnosno sakupljano je više od 6,8 tona otpadnog jestivog ulja na maloprodajnim mjestima Ine.

Ovaj Inin projekt je primjer dobre prakse, jer osim što pridonosi očuvanju okoliša, otpadno jestivo ulje koristi se kao korisna sirovina u proizvodnji bio goriva. Uz to, odvojenim sakupljanjem posebnih kategorija otpada, INA pomaže u ispunjavanju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine.

INA je kompanija koja ne prati samo tržišne i globalne promjene, već ih potiče i pokreće šireći svoj lanac vrijednosti i stvarajući nove prilike. U vremenu kada su okolišne regulative i potrebe tržišta sve veće, a energetska industrija suočena s transformacijom, projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja je samo jedan od niza projekata koje je INA pokrenula s ciljem brze prilagodbe. Kompanija i nadalje slijedi svoje razvojne smjernice koje su usklađene s okolišnim izazovima i ažuriranom strategijom MOL Grupe, a koje će joj osigurati održivu budućnost.