Obavijesti Pretražite Navigacija
transakcija

MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Admir Buljubasic/Cropix
OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom koja ima 120 benzinskih postaja u cijeloj Sloveniji i posluje pod četiri različite robne marke - OMV, Euro Truck i Avanti/DISKONT.

Ina i MOL korak su bliže preuzimanju OMV-a Slovenija, a budući da je za transakciju potrebno odobrenje za spajanje, MOL grupa sada prodaje 39 svojih benzinskih postaja u Sloveniji kako bi se preuzimanje moglo provesti, priopćeno je u utorak iz Ine.

Ina i MOL su 2021. godine postigli dogovor o preuzimanju OMV-ova udjela od 92,25 posto u tvrtki OMV Slovenija d.o.o., u kojemu Ina već ima udio od 7,75 posto. Transakcija podliježe odobrenju koncentracije pa MOL prodaje 39 svojih benzinskih postaja u Sloveniji.

"MOL grupa sklopila je 9. ožujka 2023. kupoprodajni ugovor sa Shellom za više benzinskih postaja u Sloveniji. Transakcija obuhvaća ukupno 39 benzinskih postaja - od kojih neke pripadaju kompaniji MOL-u Slovenija, a neke OMV-u Slovenija. To je jedna od ključnih stavki pri dobivanju pozitivne odluke Europske komisije za MOL-ovo predloženo preuzimanje OMV-a Slovenija, koje je ranije najavljeno", navodi se u priopćenju Ine.

Tim korakom, kako se ističe, "MOL grupa potvrđuje svoju predanost ispunjavanju svih zahtjeva u pogledu tržišne konkurentnosti koje je postavila Europska komisija te izražava spremnost za dovršetak procesa preuzimanja u narednim mjesecima".

Pročitajte i ovo Zgrada Ine vlada pozdravlja odluku INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija

OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom koja ima 120 benzinskih postaja u cijeloj Sloveniji i posluje pod četiri različite robne marke - OMV, Euro Truck i Avanti/DISKONT. U transakciju ulazi i veleprodajno poslovanje preuzete kompanije.

Tom transakcijom, kako se navodi, "profitirat će Inini kupci koji će uživati u poznatim visokokvalitetnim gorivima i vrhunskoj usluzi na znatno više lokacija u susjednoj zemlji".

"Preuzimanje poslovanja OMV-a Slovenija omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i prerađivačkih kapaciteta u široj regiji srednje Europe u većoj mjeri nego danas", zaključuje se u priopćenju.

Inače, austrijski OMV početkom veljače 2021. godine objavio je da namjerava prodati slovenski dio tvrtke, a u sklopu optimizacije poslovanja i restrukturiranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Interpolova tjeralica MOL potvrdio Hernadijev put u Beč: 'Bio je i u Njemačkoj'

Početkom lipnja 2021. godine Ina i MOL su objavili da su postigli dogovor o stjecanju OMV-ova 92,25-postotnog udjela u OMV-u Slovenija, a transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta u Sloveniji i veleprodaju preuzete kompanije.

OMV je sa 120 benzinskih crpki drugi najveći distributer naftnih derivata u Sloveniji, nakon ljubljanskog Petrola koji u Sloveniji ima 318 benzinskih postaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene