Poput imovinskih kartica političara, sva imovina sudaca i državnih odvjetnika prije ljeta bit će objavljena na internetu. Štitit će se neki podaci poput adrese ili OIB-a. Suci tvrde da objava privatnih podataka neće pomoći u borbi protiv korupcije, služit će samo za zabavu masama.

Galerija


Izgled izvješća još se dotjeruje. Imovina suca, njegove djece, supružnika, stečeno i naslijeđeno – ti će podaci biti vidljivi svima.

Vezani članci Kerum i suci u konobi Policija kaznila suce koji su bili na Kerumovoj zabavi pisanim upozorenjem: ''Radi se o prekršaju lake naravi'' Kerum i suci u konobi Policija dovršila istragu o Kerumovoj privatnoj zabavi: Svi su prijavljeni zbog nenošenja maski, posebna kazna i Kerumu

I sve što ima sudac Veljko Miškulin bit će dostupno online. "Mislim da je to loše rješenje, isto kao što je bilo loše rješenje o adresama sudaca, pa su nezadovoljne stranke, ako su bile malo odvažnije i agresivnije, smetale sucima na njihovim kućnim adresama'', tvrdi Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci.

Smisao objave ne vidi ni sudac Ivan Turudić. "Hrvatsko je pravosuđe bremenito mnogo većim problemima nego što je javna objava imovinskih kartica sudaca. Ako netko voli, neka mu je to tako'', kazao je Turudić.

A ukupno je oko 1750 sudaca koji će kartice morati ispuniti. Jesu li imovinu istinito i prikazali, provjeravat će Državno sudbeno vijeće, no i tu bi moglo biti problema. "Kontrola 1750 imovinskih kartica sa svom imovinom koja je tamo navedena nije moguća za tako mali pogon kao što je Državno sudbeno vijeće'', kaže predsjednik DSV-a Željko Šarić.

Primjedbe i od Udruge sudaca

Nije, tvrdi, ni razrađeno kako će surađivati s drugim institucijama u kontroli podataka. "Tu je i dominantno mišljenje među sucima da te imovinske kartice nemaju smisla zbog toga što one nisu učinkovito sredstvo za otkrivanje nezakonito stečene imovine'', smatra Šarić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pak uvjerava: "Ogromna većina je rekla da nema nikakav problem s tim da to bude objavljeno kao i za državne dužnosnike. Mi smo tu mjeru kao jednu antikorupcijsku predvidjeli u akcijskom planu i mi je na ovaj način ispunjavamo.''

Ipak, primjedbe na zakon dobivao je od Udruge sudaca. Protivili su se objavi imovinskih kartica, no sad je Udruga sudaca u koju je učlanjena većina sudaca bez komentara. Tek poručuju da će suci kao i inače postupiti prema zakonu. "Upitna je ustavnost tog zakona. DSV nije organ kaznenog progona niti je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Nisam siguran da će ova varijanta ostati dugo na snazi'', smatra Turudić.

No izbora nemaju. Prije ljeta imovina svih sudaca mora biti objavljena, a uz njihove i imovina državnih odvjetnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.