Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imigrantska kriza

ZAOŠTRENI ODNOSI S MAĐARSKOM Hrvatska ima spremno rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je objavila i da će se od nedjelje navečer postupno normalizirati prijevoz međunarodnim i pograničnim vlakovima na prijelazima sa Slovenijom i Srbijom. No, s Mađarskom su odnosi dodatno zaoštreni.

Na graničnom prijelazu s Mađarskom u Baranjskom Petrovom Selu je mirno. Procedura je, nakon što su na tisuće izbjeglica ovuda prošle, uhodana i nema nikakvih problema za njihov prelazak granice. Tijekom dana na taj je granični prijelaz došlo dvadesetak autobusa s izbjeglicama, a njih oko 1.200 je prešlo iz Hrvatske u Mađarsku gdje ih je dočekala mađarska policija koja ih je potom autobusima prevozila dalje.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara" Slika nije dostupna Razvukli žicu Mađarska zatvorila granicu - U posljednjem vlaku velik broj iscrpljene i bolesne djece

Za sada nema naznaka da bi Mađarska mogla zatvoriti svoje granice i prestati primati izbjeglice, a službena europska politika nije se oglasila. Čini se kako prije nego se odluče na jedan tako veliki potez valja pričekati odluku Njemačke i Austrije.

Kritike na račun politike Angele Merkel prema izbjeglicama ne jenjavaju

Ukoliko je vjerovati njemačkim medijima koji se pozivaju na visoke izvore u njemačkoj vladi i Europskoj komisiji, Njemačka je postigla sporazum prema kojemu će Europa financirati izgradnju novih izbjegličkih kampova u Turskoj, pojačao bi se nadzor i na moru. Svi se nadaju da bi takvi potezi mogli smanjiti priljev izbjeglica u Europu.

Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo 110.641 imigrant, izvijestila je policija. U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutačno je 1.428 imigranata. I dalje se očekuje priljev imigranata s područja Republike Srbije.

Vlada je objavila i da će se od nedjelje navečer postupno normalizirati prijevoz međunarodnim i pograničnim vlakovima na prijelazima sa Slovenijom i Srbijom. No, s Mađarskom su odnosi dodatno zaoštreni.

Umornih nogu unatoč prijetnjama, izbjeglice iz Hrvatske i dalje prelaze mađarsku granicu.

PROCURILI DETALJI?! Hoće li ovaj plan zaustaviti priljev izbjeglica u Europu

'Idemo u potragu za novim životom, daleko od Sirije, gdje se ljudi i djeca ubijaju svaki dan', rekao je izbjeglica iz Sirije. U Opatovac iz Srbije stižu tisuće onih koji ne gube nadu u bolje sutra.

Žica im nije prepreka na putu. No mještani male baranjske općine Petlovac, strahuju da bi njima mogla poremetiti normalan život.

'Pa recimo evo prije dva mjeseca smo potpisali sporazum za biciklističku rutu, otvoreni zeleni prijelazi, evo sad smo umjesto prijelaza dobili žicu. Moje osobno mišljenje je da ova žica nije bila potrebna, samim tim što je Baranja omeđena Dunavom i Dravom, da je bilo političkog dogovora, ovdje je jednostavno ne moguće ući nekontrolirano, imamo tri mosta, to je jednostavno trebalo biti regulirano drugačije, ovako je žica tu, a šta će donijeti ne znamo', rekao je načelnik Petlovca, Milan Knežić.

Za premijera Zorana Milanovića žica je, kaže, krajnje rješenje.

'Nadam se da nas neće natjerati da i mi na kraju gradimo nekakvu ogradu, jer to je krajnje rješenje svih krajnjih rješenja, ali kada ste okruženi ljudima koji po meni ne razumiju ni prošlost ni sadašnjost i pozivaju na nekakvu zaštitu od islama, neka se vrate u 11.,12., 14. stoljeće. Pa bar mi u Hrvatskoj znamo jer smo uvjek bili na nekakovoj granici, znamo što je isto tako što to nije. Ovo nije opasnost, ne, neka nas ne brane od toga, njihova pomoć nam ne treba', rekao je premijer.

Ako Mađarska ipak zatvori granicu, izbjeglice će Hrvatska usmjeravati prema Sloveniji, poručili su iz Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene