Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČINJE ŠKOLA

Za tri tjedna školarci se vraćaju u klupe, roditelji negoduju zbog cijena radnih bilježnica i pribora: "Unatrag šest mjeseci sve je poskupjelo"

Aktualno Galerija Školski udžbenici - 1 Školski udžbenici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Školski udžbenici - 2 Školski udžbenici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Školski udžbenici - 3 Školski udžbenici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Školski udžbenici - 4 Školski udžbenici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića, Zagreb Galerija 1/6 >>
Za manje od mjesec dana počinje nova školska godina. Pripreme se zahuktavaju, učitelji se vraćaju u škole, a roditelji i učenici u potrazi za školskim priborom. Udžbenici za osnovnoškolce i ove su godine besplatni.

Za tri tjedna školarci će natrag u klupe. Pripreme polako počinju. Prve pošiljke udžbenika izdavači su dostavili školama. Posao sad čeka učitelje.

"Prvo će učitelji po aktivima otvoriti te palete, rasporediti nove udžbenike, vidjeti je li to sve stiglo kako treba i onda to se nosi po učionicama pojedinih predmeta", rekla je Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića, Zagreb.

Za neke razrede većina je novih, a velik dio ostaje od prethodnih godina.

Salopek dodaje: "Ako je četvrta ili peta godina korištenja onda je fizički to nemoguće pogotovo što nažalost nekad ima problema s kvalitetom udžbenika, dijete otvori udžbenik tri puta i četvrti put mu se raspadne."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez pravnog rješenja Bunt zbog koronamjera: Tisuće roditelja ispisuju djecu iz škole zbog mogućeg obaveznog cijepljenja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će je uhvatiti? Prekinuli nastavu jer su u stropu spazili divovsku zmiju, a onda je uslijedio kaos

Dobra je vijest za roditelje ta da su udžbenici za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj i ove godine besplatni. Neki gradovi, poput Zagreba, osigurali su i besplatne radne bilježnice, no nije posvuda tako.

"Naručili smo radne bilježnice, između 600 i 700 kn i moramo kupiti još pribor i sve, tako da ono, cirka ja računam 1000kn ako ne i više", rekla je Željka Loparić iz Pule.

Dok su udžbenici u Zagrebu besplatni i za srednjoškolce, u drugim gradovima potraga za njima već traje.

Marko Milošević, radnik u antikvarijatu je izjavio: "Najtraženiji su udžbenici, pa može se reći drugi razred srednje škole."

Imati školarca danas košta

"Sad smo krenuli knjige, omote smo naručili." Jesu li cijene malo više? "Pa jesu, da, jesu, sve je ošlo gore. Unazad šest mjeseci sve je poskupilo", komentirala je Ivana iz Osijeka.

S njom se slaže i Nataša iz Zagreba: "Tekice su oko možda 6 kuna, pa onda trebate šlapice, pa eventualno nekakvu opremu za tjelesni, pernicu, cijene su oko 100 do 300 kuna, pa onda trebate bojice, flomastere, likovnu kutiju."

"Danas je sve skupo s tim plaćama kaj imamo. U biti jedna prosječna plaća jednoga roditelja odlazi na školovanje dvoje djece po mojoj procjeni", rekao je Saša iz Zagreba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene