Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Morali ste na liječenje u drugi grad, županiju ili inozemstvo? Istražili smo kako možete dobiti naknadu troškova prijevoza

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Imaš pravo, ostvari ga Galerija 1/1 >>
Zdravstvenu zaštitu ponekad nije moguće u potpunosti ostvariti u mjestu prebivališta/boravišta te nas u tom slučaju liječnik može poslati u neki drugi grad, županiju ili inozemstvo. Istražili smo što je potrebno da biste u tom slučaju ostvarili pravo na naknadu za troškove prijevoza.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u određenim slučajevima isplaćuje naknadu troškova prijevoza kad je to potrebno u cilju ostvarenja zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Tablica 1, porez Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na povrat poreza i zašto se on uopće isplaćuje? Slika nije dostupna IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Za mame i tate: Koja je razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta i do koje djetetove godine se smije koristiti

Donosimo ukratko najvažnije informacije koje trebate znati kako biste ostvarili to pravo.

Koji su uvjeti za ostvarenje prava na naknadu troškova prijevoza u zdravstvu?

Pravo na naknadu troškova prijevoza ostvarujete ako ste zbog korištenja zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja upućeni iz mjesta svoga prebivališta, odnosno boravišta u ugovornu zdravstvenu ustanovu, odnosno kod ugovornog privatnika ili ugovornog isporučitelja ortopedskih i drugih pomagala u drugo mjesto, i to pod sljedećim uvjetima:

* da je udaljenost od mjesta polaska do mjesta upućivanja, odnosno mjesta poziva 50 i više kilometara,

* da u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse nema ugovorene djelatnosti za traženu vrstu zdravstvene zaštite, odnosno da bliži ugovorni isporučitelj ortopedskih i drugih pomagala nema ugovorenu isporuku tražene vrste pomagala,

* da u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse, ne možete ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu u primjerenom roku s obzirom na vaše zdravstveno stanje,

* da ne ispunjavate uvjete za korištenje sanitetskog prijevoza,

* da je liječnik ili zubar, odnosno ovlaštena osoba HZZO-a, potvrdio na tiskanici putnog naloga da je traženi pregled, dijagnostička pretraga ili postupak obavljen, odnosno da je ugovorni isporučitelj ortopedskih i drugih pomagala na tiskanici putnog naloga potvrdio da je obavio uslugu uzimanja mjere za pomagalo ili isporuku, odnosno popravak pomagala.

Pod primjerenim rokom za korištenje zdravstvene zaštite s obzirom na zdravstveno stanje smatra se rok u kojem vam je, sukladno medicinskim indikacijama, nužno pružiti zdravstvenu zaštitu radi zaštite života i sprječavanja pogoršanja zdravstvenog stanja.

Najdulje medicinski prihvatljivo vrijeme čekanja za zdravstvene postupke u vezi maligne i hematološke bolesti te predtransplantacijske obrade je do četiri tjedna, osim kada se radi o medicinski uvjetovanom terminu.

U kojim slučajevima se naknada isplaćuje bez obzira na udaljenost?

Pravo na naknadu za troškove prijevoza neovisno o udaljenosti ima:

* osigurana osoba do 18. godine života,

* djeca osiguranika koja su koja su potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad,

* osigurana osoba u vezi korištenja radioterapije i kemoterapije te hemodijalize kao kronični bubrežni bolesnik,

* osigurana osoba u vezi korištenja zdravstvene zaštite zbog priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti,

* osigurana osoba darivatelj organa, tkiva ili stanica koja zdravstvenu zaštitu koristi u vezi s darivanjem organa, tkiva ili stanica,

* osigurana osoba upućena na liječenje u drugu državu članicu EU-a, državu s kojom RH ima sklopljen međunarodni ugovor ili treću državu sukladno Zakonu i općem aktu Zavoda.

Pravo na naknadu za troškove prijevoza imate i ako ste radi smanjivanja liste čekanja otišli u ugovornu zdravstvenu ustanovu, odnosno ordinaciju ugovornog doktora privatne prakse koja nije u mjestu, odnosno nije najbliža mjestu vašeg prebivališta/boravišta.

Imaju li i pratitelji pravo na ovu naknadu?

Pravo na naknadu za troškove prijevoza ima i jedna osoba određena za pratitelja osigurane osobe, ali uz određene uvjete:

* da je izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite utvrdio potrebu pratnje,

* da osigurana osoba kojoj je određen pratitelj ne ispunjava uvjete za korištenje sanitetskog prijevoza.

Smatra se da je djeci do 18. godine života, kao i djeci osiguranika koja su koja su potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad potrebna pratnja neovisno o tome ispunjavaju li uvjete za korištenje sanitetskog prijevoza.

Što je s troškovima prijevoza pokojnika?

HZZO snosi stvarne troškove prijevoza posmrtnih ostataka osigurane osobe koja je bila upućena na liječenje izvan mjesta prebivališta, odnosno boravka. Zavod snosi i troškove prijevoza posmrtnih ostataka osigurane osobe do mjesta njezina prebivališta/boravišta ako je toj osobi obavljena eksplantacija organa u svrhu transplantacije u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi izvan mjesta njezina prebivališta, odnosno boravišta.

Pravo na naknadu troškova prijevoza isplaćuje se pravnoj ili fizičkoj osobi koja je snosila troškove prijevoza, na osnovi njezina zahtjeva i dokaza o plaćenom prijevozu.

Koji troškovi se nadoknađuju?

Na teret HZZO-a odobravaju se troškovi prijevoza javnim prijevoznim sredstvom gradskog, međugradskog, odnosno međunarodnog prometa po najnižoj cijeni i prema najkraćoj relaciji (prema službenom daljinomjeru javnog prijevoznika).

Iznimno, pacijentu se zbog njegova zdravstvenog stanja i po prethodnom odobrenju liječničkog povjerenstva Zavoda, a na prijedlog izabranog doktora, može odobriti korištenje skupljeg javnog prijevoznog sredstva (spavaća kola u vlaku, zrakoplov).

Pacijent kojem je odobreno skuplje prijevozno sredstvo ili je upućen na liječenje u drugu državu članicu EU-a, drugu državu s kojom RH ima sklopljen međunarodni ugovor odnosno treću državu, a na osnovi nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva Zavoda, te mu je zbog zdravstvenog stanja odobren prijevoz zrakoplovom, ima pravo na naknadu za troškove prijevoza u visini najniže cijene zrakoplovne karte za ekonomsku klasu.

Tko izdaje putni nalog i za koliko putovanja vrijedi?

Pravo na naknadu za troškove prijevoza ostvarujete na temelju tiskanice putnog naloga koji izdaje izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite ili izabrani doktor dentalne medicine, odnosno ovlašteni djelatnik HZZO-a.

Putni nalog se izdaje za jedno putovanje (odlazak i povratak). Međutim, postoji i putni nalog za višekratno putovanje, ali on se može izdati za korištenje zdravstvene zaštite samo kod jednog ugovornog subjekta HZZO-a. Ako je takav putni nalog ovjeren kod više ugovornih subjekata HZZO-a, tada on nije valjan i nećete imati pravo na naknadu troškova prijevoza.
 

Kako se isplaćuje naknada za putne troškove?

Pravilno ispunjen i realiziran putni nalog predaje se u regionalni ured, odnosno područnu službu HZZO-a prema vašem mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Pod uvjetom da su ispunjeni svi uvjeti, isplata se obavlja na vaš tekući račun, koji se navodi na putnom nalogu, ili putem pošte u gotovini.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene