Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Doznajte imate li pravo na uskrsnicu i o čemu ovisi hoće li je neki poslodavac isplatiti

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Neke tvrtke/poslodavci svojim radnicima isplaćuju i uskrsnicu. Doznajte o čemu to ovisi te imate li i vi pravo na tu isplatu.

Prigodne nagrade (kao što su božićnica, uskrsnica, naknada za godišnji odmor i slično) mogu se isplatiti bilo kada tijekom godine, i to u ukupnom iznosu maksimalno do 3000 kuna, što je neoporezivo.

Pročitajte i ovo Tablica 1, porez Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na povrat poreza i zašto se on uopće isplaćuje? Slika nije dostupna IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Za mame i tate: Koja je razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta i do koje djetetove godine se smije koristiti

Konkretno, poslodavac može ovaj (ili manji) iznos podijeliti i isplatiti više puta tijekom godine za različite prigode, ili ga pak isplatiti odjednom, ali ukupni iznos svih isplata u jednoj godini ne smije prijeći 3000 kuna da bi bio neoporeziv.

Ove nagrade nisu regulirane Zakonom o radu, već se ta materijalna prava mogu urediti kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu. To u praksi znači da ih poslodavac nije dužan isplaćivati ako nisu ugovorena kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu između poslodavca i radnika. Poslodavac može donijeti i neki interni akt kojim to određuje.

Pravilnik o radu morao bi po zakonu biti dostupan radnicima: "Propisi o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu, kolektivni ugovor i pravilnik o radu moraju se na prikladan način učiniti dostupnim radnicima."

Po zakonskim odredbama, poslodavac koji zapošljava najmanje 20 radnika "dužan je donijeti i objaviti pravilnik o radu kojim se uređuje plaća, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod tog poslodavca, ako ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom".

Pritom je obvezno pravilnik objaviti tako da bude dostupan radnicima i izložen na vidljivom mjestu, a može biti i na internetskim stranicama poslodavca. Nadalje, ako radnik to zatraži, poslodavac mu je dužan dostaviti pravilnik o radu putem e-maila i(li), na trošak radnika, omogućiti izradu kopije.

Ako je u tim dokumentima (kolektivni ugovor, pravilnik o radu, ugovor o radu, posebna odluka) navedeno da se isplaćuje uskrsnica, a poslodavac je iz opravdanog razloga nije bio u mogućnosti isplatiti za prošlu poslovnu godinu, ona se može isplatiti u tekućoj poslovnoj godini. To mora pratiti odgovarajuća odluka poslodavca i evidencija u poslovnim knjigama. 

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene