Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je dobila 'Ured dobrodošlice', a ured Vlade proširen je novim radnim mjestom - zapošljava se zamjenik savjetnika predsjednika Vlade.


Vlada je odlučila osnovati Ured dobrodošlice. Odluku ovako obrazlažu: 'Sukladno odredbi članka 57. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 124/11. i 16/12.), u svrhu olakšavanja procesa integracije u hrvatsko društvo, unutar Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustrojava se Ured dobrodošlice, u okviru kojega povratnici i useljenici, kao i svi drugi zainteresirani Hrvati izvan Republike Hrvatske, mogu dobiti potrebne informacije i pomoć u rješavanju pravnih i drugih pitanja, što uključuje i pomoć mentora/savjetnika u prvim koracima integracije u hrvatsko društvo.

U okviru Ureda dobrodošlice pružaju se i informacije o carinskim povlasticama pri uvozu predmeta kućanstva i gospodarskog inventara kod povratka i useljenja u Republiku Hrvatsku, te o poreznim olakšicama za hrvatske povratnike/useljenike, fizičke i pravne osobe, pri njihovom nastanjenju i stupanju u poslovni odnos u Republici Hrvatskoj.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer o novom soju korone: ''Omikron se širi brže od delte, to je zabrinjavajuće'' Beroš otkrio kada u Hrvatsku stiže novo cjepivo Davor Božinović, Andrej Plenković Božinović najavio sedam odluka: Ima i nekih promjena vezano za okupljanja i centre za socijalnu skrb

Budući se radi o posebnoj ustrojstvenoj jedinici koja se ne može podvesti pod
neku od ustrojstvenih jedinica predviđenih Uredbom o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave ("Narodne novine", br. 154/11. i 17/12.), predlaže se kao posebni naziv radnog mjesta I. vrste u Državnom ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske propisati radno mjesto voditelja Ureda dobrodošlice sa koeficijentom složenosti poslova 2,425, s obzirom na opseg i složenost poslova koji se obavljaju na tom radnom mjestu',
stoji u odluci Vlade.

Novo radno mjesto u uredu premijera

Na sjednici Vlade usvojen je, između ostalog, Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Prema izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, zamjenik savjetnika premijera imat će koeficijent složenosti poslova 3,000, a imenovan je s obzirom na to da su se aktivnosti Ureda znatno intenzivirale ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te je proširen djelokrug poslova vezan uz sastanke Europskog vijeća.

Ulaskom u EU značajno se promijenio način sudjelovanja predsjednika Vlade na sastancima Europskog vijeća kao i metodologija pripreme za te sastanke budući da Hrvatska mora preuzeti znatno aktivniju ulogu u radu Vijeća te će stoga Ured predsjednika Vlade po potrebi koordinirati ministarstva i druga tijela državne uprave pri izradi prijedloga stajališta Hrvatske koji će se iznositi na sastancima Vijeća, stoji u obrazloženju odluke.

Privlačenje investitora

Prema izmjenama Uredbe, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dobiva radno mjesto voditelja Ureda dobrodošlice.

 

Upitana nakon sjednice Vlade, je i Hrvatsko potreban takav Ured, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je kako je to pitanje za Ured. "Treba vidjeti što će Ured raditi, pretpostavljam neku vrstu komunikacije s ljudima koji se eventualno žele vratiti", dodala je.

Na upit očekuje li neku konkretnu korist od rada tog Ureda, Pusić je odgovorila kako bi bilo dobro ako će privlačiti visokokvalificirane stručnjake da se vrate u Hrvatsku. "Vidjet ćemo što će se dogoditi, ja ne znam na koji će oni način funkcionirati. Ako funkcioniraju tako da privuku recimo ljude našeg porijekla ili naše ljude s visokim kvalifikacijama i stručnjake da se angažiraju natrag u Hrvatsku, to bi svakako bilo dobro", rekla je.

Novo radno mjesto u Uredu Vlade, Pusić nije htjela komentirati.

Usvojen je i o Prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe državnog proračuna RH za 2014. godinu te Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe utvrđene izmjenama i dopunama proračuna za 2013. godinu i projekcijama za 2014. i 2015. godinu, za studeni 2013. godine. Vlada je usvojila i Nacrt prijedloga odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja Parka prirode Telašćica, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti HEP-u za ugovaranje prolongata višenamjenskog kreditnog okvira kod Societe Generale – Splitske banke d.d. te Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za uplatu viška prihoda Hrvatske energetske regulatorne agencije u državni proračun.

Usvojen je i prijedlog uredbe o objavi Protokola između hrvatske i albanske vlade o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnoj suradnji i pomoći u carinskim pitanjima.

Na dnevni red zatvorenog dijela sjednice bit će, između ostalog, Upravni spor protiv Rješenja Vlade RH o razrješenju dužnosti - davanje odgovora Upravnom sudu u Zagrebu te Prijedlog zaključka o davanju ovlasti za zastupanje u postupku pred Upravnim sudom u Zagrebu kao i kadrovska pitanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju