Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Europske komisije

Ima zemlja koja je po nezaposlenosti gora od Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija objavila je najnoviju procjenu ekonomskog oporavka na zapadnom Balkanu u kojoj se kao jedan od najvećih problema navodi nezaposlenost, a rekorder u regiji je BiH sa 42,7 posto nezaposlenih radno sposobnih građana.

Prema ovoj analizi, stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je 20 posto, Hrvatskoj 11,8 posto i u osjetnom je padu u odnosu na raniji period, dok je Makedonija u prošloj godini imala 32,1 posto nezaposlenih, Albanija 13,7, Crna Gora 12,1 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužnica protiv krijumčara ljudi Slika nije dostupna Hrvatska najskuplja među državama ex Jugoslavije

Rekorder po stopi inflacije u 2010. godini bila je Srbija, gdje je rast cijena dostigao 10,3 posto, dok je u Crnoj Gori iznosila svega 0,5 posto, Hrvatskoj jedan posto, Makedoniji 1,6, BiH 2,1, Albaniji 3,6 i na Kosovu 3,5 posto.

>> Pala nezaposlenost u ožujku, nova brojka je 330.130

>> Nakon ulaska u EU 400 sretnika čeka posao i plaća do 3 tisuće eura

U analizi Europske komisije ističe se da 'do ponovnog porasta inflacije na zapadnom Balkanu došlo zbog poskupljenja hrane i sirovina, posebno nafte' na svjetskom tržištu.

Ekonomski oporavak na zapadnom Balkanu u prošloj godini bio je neujednačen, jer je u Srbiji rast BDP-a dostigao skromnih 1,8 posto, a u Hrvatskoj je došlo do pada BDP-a od 1,2 posto.

Crna Gora je zabilježila rast BDP-a za 1,1 posto, BiH 0,9, Makedoniji 0,7, a Kosovo za 4,6 posto, dok je 'Albanija preživjela krizu bez recesije i dostigla rast bruto domaćeg proizvoda od dodatnih 5,7 posto u posljednjem tromesečju 2010., a u cijeloj godini od 4,1 posto'.

Europska komisija je napomenula do rasta ekonomije i BDP-a u regionu došlo prvenstveno zahvaljujući rastu izvoza, što je dovelo i do smanjenja vanjskotrgovinskog deficita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene