Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zanima li vas što radi ministar gospodarstva Đuro Popijač? U gotovo mjesec dana, koliko će uskoro biti da je stigao u Vladu, javnost od njega nije čula ni jedan suvisao prijedlog. Ministar od kojeg se očekivalo da spasi gospodarstvo malo govori, no nadamo se da mnogo više radi.


Iako će uskoro zaokružiti svoj prvi mjesec u misiji spašavanja posrnule ekonomije, Popijačev plan još je apstrakcija. Za poteze je možda prerano, no za njihove konkretnije najave nije. Javnost se za sada ipak mora zadovoljiti načelnim to ćemo, lišeno ključnog kako ćemo. 'Mogao je imati neki plan za sve to i mogao je s tim malo više upoznati javnost i mislim da još otkriva kako je igrati u timu, koje sve kompromise nosi koalicija te prijašnji dogovori sa socijalnim partnerima', kaže Ante Babić, makroekonomist.

Vezani članci Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković Ministrica Vučković komentirala nakupce stoke na Banovini i poručila poljoprivrednicima: ''Nemojte prodavati stoku u bescjenje, tu je hrvatska administracija, pomoći ćemo" Slika nije dostupna Brojni potezi, mršavi rezultati

>> Neće biti otpuštanja u javnim poduzećima

Popijač još nije obznanio kako će privući investitore koji će svojim novcem pokrenuti rast. Nije objasnio ni kako misli probuditi proizvodnju i oživjeti Vukelićev propali projekt 'Izvozne ofenzive'. Željeli bismo također znati kako će to reformirati prenatrpani javni sektor, a bilo bi dobro i da kaže kako će se prodati brodogradilišta čiji dugovi tjeraju kupce. Popijač je za sada zatvoren za javnost, kaže da intenzivno radi na svom gospodarskom planu. No, vremena je malo a posla puno, a potezi koje bi trebao povući definitivno će biti ključni za razvoj moderne hrvatske ekonomije.

Novi ministar zapravo nema pravo na grešku. Njegovi su se prethodnici previše bavili politiziranjem, a premalo napretkom. Tri godine do ulaska u Uniju Hrvatska zato mora maksimalno iskoristiti za dizanje konkurentnosti. Babić očekuje da će Popijač svoj plan 'kako', izložiti vrlo skoro. 'Teško je sad očekivati prije Božića, ali poslije skijanja negdje sredinom siječnja, mislim da je pravo vrijeme za to, znači do kraja siječnja mi bi trebali znati koji je njegov plan', zaključuje Babić. Poslodavci znaju da je vrijeme novac, a njega je u Hrvatskoj, baš kao i novca, nažalost sve je manje.