Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najvažnija i prva zadaća koja čeka Bosnu i Hercegovinu nakon objavljivanja nove strategije Europske unije prema zapadnom Balkanu je borba protiv korupcije i za vladavinu prava, ocijenio je u srijedu ministar vanjskih poslova Igor Crnadak ističući kako to znači da sada valja očekivati uhićenja i suđenja.


"Umjesto raznih strategija sada se od BiH očekuje akcija, a to znači optužnice, suđenja i presude i vraćanje vjere u intitucije i pravnu državu", kazao je Crnadak novinarima u Sarajevu.

Vezani članci Koronavirus u BiH Ministar sigurnosti BiH najavio drastične mjere, zaustavit će promet i pooštriti kontrolu granice: "Najgori dani tek dolaze" Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Svjetski gospodarski forum: ''Europa želi razgovarati, no nikakve odluke tu se neće donositi''

Njegova je ocjena kako je korupcija trenutačno najveći problem u BiH, koji se prelijeva na sve druge segmente društva i ugrožava funkcioniranje i stabilnost države.

Komentirajući sadržaj nove strategije EU-a Crnadak je kazao kako je najvažnije to što ona u cijelosti otklanja svaku sumnju u odnos Unije prema zapadnom Balkanu.

"Nama je važno da definitivno pripadamo Uniji i da nam je tamo mjesto", kazao je šef bosanskohercegovačke diplomacije.

Podsjetio je kako je BiH prije deset godina bila regionalni lider u procesu europskih integracija, a onda je krenula "nizbrdica" koja je trajala do 2014., da bi nakon izbora provedenih te godine novoizabrana vlast počela smanjivati štetu i postupno ipak potaknuti proces europskih integracija. Po njegovim riječima, dokaz tomu je činjenica da je unatoč brojnim zaprekama ipak pri kraju postupak odgovaranja na upitnik Europske komisije, što je preduvjet za odlučivanje Europske komisije o kandidatskom statusu za BiH.

Crnadak je kazao kako je ipak pomalo razočaravajuće jer nova strategija ne sadrži "više preciznije definiranih datuma", no smatra kako je u konačnici bitno da nema ograničenja "u odnosu na brzinu i kapacitet europskog puta bilo koje od zemalja".

"To pokazuje da nastavak puta ovisi samo o nama", kazao je Crnadak najavivši intenzivnu komunikaciju s ministrima vanjskih poslova država-članica EU-a, uključujući Hrvatsku. (Hina)