Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujak Ljube Jurčića

Identificirani tjelesni ostaci fratra kojeg su ubili pripadnici jugokomunističkih vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Odjelu za patologiju i sudsku medicinu KB Split identificirani su tjelesni ostaci fra Maksimilijana Jurčića, kojega su ubili pripadnici jugokomunističkih vlasti potkraj II. Svjetskog rata, zajedno s još petoricom najvjerojatnije civila, a njihova tijela zakopali u masovnoj grobnici nedaleko Vrgorca, priopćila je danas Hercegovačka franjevačka provincija.

Njihova su tijela ekshumirana u listopadu prošle godine na lokaciji Belića gumno, te su prevezena na splitsku Patologiju. Budući da su kosti bile jako trošne postupak identifikacije DNK metodom bio je jako zahtjevan i iziskivao je mnogo vremena. Na Novom groblju na području Vrgorca nalazi se još jedna masovna grobnica sa 40-tak civila dovedenih iz ljubuške tamnice, koje su također na kraju II. Svjetskog rata 1945. poubijale jugokomunističke vlasti, navodi Hercegovačka franjevačka provincija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nove zabrane Dramatično u Hercegovini, uveden policijski sat: "Bilježimo eksponencijalni porast i rekordan broj novozaraženih" Kamp-kućica ostala je s bosanskohercegovačke strane granice "A gdje su vam potvrde?" Drama na graničnom prijelazu, carinik zabranio ulazak humanitarcima iz Hercegovine: "Ljudi spavaju na kiši, a vi tražite papire!" Imamo reakciju ministarstva

Također izražava nadu kako će se vrgoračke i ljubuške vlasti što prije dogovoriti o početku ekshumacija, te odrediti gdje se može dati krv za uzimanje DNK uzorka u svrhu uspoređivanja s DNK uzorcima posmrtnih ostataka iz masovne grobnice. Naime, Vicepostulaturi se prijavilo dosta osoba iz Hercegovine koji traže članove svojih obitelji ubijenih u II. Svjetskom ratu na području Vrgorca.

'Posmrtni ostatci fra Maksimilijana Jurčića (rođenog u Ružićima 1913.) bit će pokopani u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, a ostatci do sada neidentificiranih civila na mjesnom groblju u Vrgorcu. Točan nadnevak pokopa ovisi, uz ostalo, o brzini sređivanja potrebne dokumentacije", navodi Hercegovačka franjevačka provincija.

Fra Maksimilijan Jurčić je ujak Ljube Jurčića

'Fra Maksimilijan Jurčić ujak je saborskog zastupnika i visokog dužnosnika SDP Hrvatske Ljube Jurčića', potvrdio je fra Ante Marić, koji je vodio ekshumacije. Na području Hercegovine jugokomunističke vlasti su na završetku rata, 1945. godine ubile 65 franjevaca, a u Širokome Brijegu su do sada pokopani posmrtni ostatci 21-og fratra.

Prošle godine u Širokom Brijegu pokopani su posmrtni ostaci fra Melhiora Prlića, fra Zdenka Zubca i fra Julijana Kožula, a obred pokopa predvodio je generalni ministar Franjevačkog reda fra Jose Carballo. Sve identifikacije posmrtnih ostataka ekshumiranih franjevaca i civila, obavljale su se u proteklih pet godina na Odjelu za patologiju i sudsku medicinu KB Split.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene