Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se još 1805 nestalih

Identificirani posmrtni ostaci hrvatskog branitelja iz masovne grobnice kod Vukovara

Nestali, ilustracija
Nestali, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je da su u petak na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani posmrtni ostaci hrvatskog branitelja Davora Držaljevića poginuloga tijekom Domovinskoga rata, pronađeni u masovnoj grobnici u Šarviz Doli u blizini Vukovara.

Posmrtni ostaci Davora Držaljevića, koji je nasilno odveden u listopadu 1991. u Vukovaru pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli, otkrivenoj u veljači u blizini Vukovara.

Držaljević je posljednji identificirani od posmrtnih ostataka 11 osoba koji su pronađeni i ekshumirani do sredine travnja.

Pročitajte i ovo Proslava 32. obljetnice borbe za Vukovar - 1 Sjećanje i pijetet Slavna i tragična prošlost Vukovara se ne zaboravlja: Ponos je opet ispunio grad na Dunavu

Riječ je o hrvatskim braniteljima i civilima nasilno odvedenim tijekom rujna i listopada 1991. prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija, izvijestilo je Ministarstvo.

Njihova identifikacija provedena je metodom analize DNA u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.

Hrvatska traži još 1805 nestalih osoba

Završnoj identifikaciji nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te predstavnici Uprave za zatočene i nestale, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku i ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" Vukovar te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te članovi obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija borio se i za rampu Vojni invalid Ivo umro je zarobljen u stanu, na zidu našli jezivu poruku

Republika Hrvatska trenutno putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1805 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata. Većina, njih 502, je s područja Vukovarsko-srijemske županije, te se prema podacima Ministarstva još traga za 374 nestalih i smrtno stradalih iz Vukovara i prigradskih naselja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene