Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posmrtni ostaci 11 osoba, šest branitelja i pet civilnih žrtava, koji su stradali tijekom 1991./92. godine, identificirani su danas na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i time je broj traženih osoba iz 1991. pao ispod tisuću.


'Danas je identificirano 11 posmrtnih ostataka, 11 osoba, od toga šest branitelja i pet civilnih žrtava i s današnjom identifikacijom pali smo ispod tisuću traženih osoba od 1991., znači došli smo na trocifrenu brojku', rekao je u izjavi za novinare nakon provedene identifikacije voditelj DNK laboratorija Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Milovan Kubat.

Riječ je o posmrtnim ostacima ekshumiranima na području Vukovarsko-srijemske (7 osoba), Osječko-baranjske (2 osobe), Karlovačke (1 osoba) i Šibensko-kninske (1 osoba) županije. Identifikaciji su nazočili ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i pomoćnik ministra Ivan Grujić, čelnik Uprave za zatočene i nestale.

Obraćajući se okupljenim obiteljima, ministar Ivić izrazio im je sućut u ime predsjednice Vlade Jadranke Kosor i svoje osobno. Istaknuo je da će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kao i Vlada RH, ustrajati na traganju za osobama nestalim tijekom Domovinskog rata, naglasivši kako resorno ministarstvo poduzima sve kako bi se saznale sudbine svih osoba koje se vode kao nestale i poručivši kako se neće odustati od potrage za nestalim osobama sve dok se ne nađe i posljednja osoba s popisa traženih.

'Želim vam se zahvaliti na žrtvi vaših najmilijih i ponoviti ono što je istina: da nije bilo te žrtve nikada ne bi bilo slobodne Hrvatske', rekao je Ivić okupljenim obiteljima. 'Znam da vam ovih 20 godina nije bilo lako. Znam da su ostali i tuga i bol i da je teško reći riječi utjehe, ali neka utjeha bude upravo ovo što sam maloprije rekao da bez njihovih žrtava ne bi bilo slobodne hrvatske. To je istina na koju svi trebamo biti prije svega ponosni', kazao je ministar.

Pomoćnik ministra Ivan Grujić ukratko je upoznao članove obitelji s postupkom identifikacije, a potom su uslijedili pojedinačni razgovori s obiteljima, tijekom kojih su ih liječnici iz DNK laboratorija upoznavali s detaljima identifikacije. Prema riječima pukovnika Grujića, na identifikaciju je bilo pozvano jedanaest obitelji i svi su se odazvali i prihvatili identifikaciju.

Sve su žrtve identificirane DNK analizom. Nakon današnje identifikacije u Republici Hrvatskoj se još uvijek traga za 1810 osoba, od kojih je 999 osoba nestalo 1991./92. godine, dok je 811 osoba nestala 1995. godine, doznaje se u ministarstvu. (Hina)

Vezani članci Policijski automobili, ilustracija Ratni zločin na Sajmištu: Zlostavljali i udarali muškarce pred ženama i djecom, a onda je uperio pušku u glavu djevojčici (8) koja je glasno plakala zbog oca Bandić s obljetnice na Cecu - 3 Dan pada Vukovara uz stihove Arkanove udovice - reakcije na snimku Bandića izostale, ali iz Udruge zatočenih i nestalih tvrde: "Trebao bi se ispričati"