Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Svjedokinja o pljački hrvatskih vojnika u Oluji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedokinja tužiteljstva, starica iz okolice Knina, svjedočila je na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu, kako su je hrvatski vojnici zlostavljali tijekom akcije Oluja u kolovozu 1995. godine i opljačkali njezino selo.

Dragana Urukalo, 86-godišnja starica iz sela Orlić kraj Knina, rekla je da su hrvatski vojnici pucajući po kućama 6. kolovoza ušli u selo iz kojeg je dan ranije izbjegla većina stanovništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvog dana Oluje u kninsku bolnicu stigla tijela 120 ili 8 ubijenih? Slika nije dostupna ICTY- Svjedokinja: Grubora ne bi bilo da je UN evakuirao stanovnike

Posvjedočila je da su nju, među rijetkima koja je ostala, nazvali 'četničkom kurvom', prisilili je da se skine u donje rublje i s njima igra košarku.

Uzeli su sve - stoku, žito, vino, rekla je Urukalo, koja je svjedočila putem videokonferencijske veze iz Ureda Haškog suda u Zagrebu.

U pljački je, kako tvrdi, sudjelovao i njezin unuk Joško Tiklić, pripadnik Hrvatske vojske koji je, međutim, u svojoj izjavi haškim istražiteljima opovrgnuo da je baka ikada bila izložena zlostavljanju te da o tome nikada nikome nije govorila.

Svoje trodnevno svjedočenje u srijedu je završio i nekadašnji hrvatski policijski koordinator za Knin Stjepan Buhin koji je ponovio ranije tvrdnje da u pljački i paleži kuća nakon Oluje nisu sudjelovali aktivni hrvatski vojnici, nego razvojačeni branitelji.

Rekao je da nikada osobno nije vidio vozila Hrvatske vojske koja bi prevozila ukradene predmete, kao i to da hrvatska Vlada preko policije nije nikada pokušala zataškati zločine nad srpskim civilima, uključujući ubojstva u selima Grubori, Varivode i Goršići, nekim od najtežih inkriminacija iz optužnice protiv trojice hrvatskih generala.

Suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995. godine, nastavlja se u četvrtak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene