Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ibler: 'Proglašenje ZERP-a pravo je države Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni hrvatski stručnjak za međunarodno pravo akademik Vladimir Ibler izjavio je kako je proglašenje Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa pravo države Hrvatske te da proglašenje može biti samo jednostrano.

'Proglašenje ZERP-a pravo je države Hrvatske, i ako sam vas dobro razumio, proglašenje se ne može vršiti 'dvostrano'', izjavio je Ibler, upitan može li se proglašenje ZERP-a smatrati 'jednostranim potezom', kako se to Hrvatskoj predbacuje.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ivan Sondi Ivan Sondi Umro jedan od najcitiranijih profesora na zagrebačkom sveučilištu

'Proglašenje može biti samo jednostrano, ne može biti dvostrano', izjavio je pojašnjavajući svoju tvrdnju.

Upitan smatra li da Hrvatska treba 'zamrznuti ZERP', ustvrdio je kako 'ne smatra da je to njezina dužnost'.

'Već sam rekao da Hrvatska ima pravo proglasiti i više od ZERP-a, tj. cijeli novi međunarodni pravni institut - isključivi gospodarski pojas', dodao je.

Glede opetovanih slovenskih predbacivanja kako je proglašenjem ZERP-a 'prejudicirana' granica na moru, Ibler je odlučno rekao da se to ni u kojem smislu nije dogodilo.

'Upravo je apsurdno tvrditi da ZERP prejudicira povlačenje granice na moru između Hrvatske i Slovenije', izjavio je, dodavši kako se 'ta tvrdnja temelji na zaista temeljitom nepoznavanju međunarodnog prava'.

U pogledu rješavanja spora između Hrvatske i Slovenije, Ibler smatra kako se o tom pitanju treba postići 'sporazum dviju strana u sporu'.

'Moje je, međutim, osobno mišljenje da bi za obje strane bilo daleko povoljnije da slučaj podvrgnu sudovanju Međunarodnog suda u Haagu. To sam gledište već izložio pismeno i usmeno', izjavio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene