Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba osoba s invaliditetom

VIDEO Zagreb: Gradski ured za osobe s invaliditetom NEMA prilagođen prilaz zgradi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Zakonom o gradnji i Pravilnikom o pristupačnosti građevinama propisano da svaka zgrada mora biti pristupačna svima, i sami smo se uvjerili da u praksi to nije tako.

Rijetko tko se ponekad stavi u kožu osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom. Neprilagođeni nogostupi, parking mjesta, onemogućen ulaz u mnoge gradske i državne institucije, trgovine, samo su neke od prepreke s kojima se svakodnevno susreću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo Hrgu: 'Zakon o gradnji neće odnijeti milijune kuna iz EU fondova' Slika nije dostupna Jedna dozvola za sve Planirate graditi nešto? Ovo od 1. siječnja morate znati!

'Nikada nije bila u gradskom uredu za osobe s invaliditetom. Jer prilagođenog prilaza zgradi nema. Ući može jedino ako je netko od djelatnika doslovno unese. Svi se mi nađemo pred nekim preprekama, međutim kada vam to postane dio svakodnevnog života a ne bi trebalo, uz eto malo sluha, onako, čovjek se može početi osjećati kao građanin drugog reda. ', rekla je Tatjana Varga, jedna od osoba s invaliditetom na području grada Zagreba.

Iako je Zakonom o gradnji i Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom propisano da svaka zgrada mora biti pristupačna te se obveze sporo provode.

'To je stvar prije svega vlasnika da on to napravi', rekao je Davorin Oršanić, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja.

Obveza je vlasnika, ali problem je i činjenica da nigdje u Zakonu i Pravilniku nije definiran rok do kojeg se takvi pristupi moraju osigurati. Vlasnika jedino može sustići prekršajna kazna. 'Ja neću reći nitko ne kontrolira, ali kontrola provedbe propisa i zakonskih akata je dosta loša',  Zlatko Bočkal, predsjednik Udruge invalida grada Zagreba.

A dok se Zakoni ne krenu provoditi, barijere uklanjati, Tatjani kao i mnogima ostaje da se oslanja na pomoć drugih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene