Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slažući proračun na kraju prošle godine Vlada se trudila raskinuti kolektivni ugovor s državnim službenicima.


Tvrdili su kako bi 6-postotni rast plaća osigurao deficit od milijardu i pol kuna u godini krize. Banski dvori na kraju sporazum nisu uspjeli povući. Plaće su ovih dana isplaćene službenicima i dužnosnicima, a najveću korist imaju oni koji su se borili da sporazum ne zaživi, premijer i ministri. Plaće su im narasle za 1000 kuna.

Vezani članci Čistačica zračne luke Split (Foto: Dnevnik.hr) Čistačice Zračne luke Split odbile doći na posao: "Nećemo raditi besplatno" Slika nije dostupna Šuker: Škare MMF-a bile bi mnogo oštrije nego škare Vlade

Kolektivnim ugovorom predsjedniku se plaća u zadnjih mjesec dana povećala za 1300 kuna. Prvi zastupnik Luka Bebić godinu je počeo s 1000 kuna većom plaćom. Baš kao i premijer Sanader. Njegovi potpredsjednici godinu počinju s 1011 kuna više u novčaniku. Ministri s 813 kuna, a zastupnici s 835 kuna.

Sindikat državnih službenika od 6 postotnog rasta nije odustao, ali je nudio kompromis tj. rast plaća ovisno o stanju gospodarstva. A onima koji imaju manje plaće, manje i rastu. Službenicima s VSS-om rastu 325, a većini službenika s SSS-om rastu 224 kune. No ako se ekonomska kriza pogorša, kolektivni ugovor će se suspendirati.