Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narudžbe iz cijele Europe

Još jedan apsurd hrvatskoga gospodarstva: Drvoprerađivači okruženi šumom, a nemaju sirovinu

Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Iako okruženi šumom, domaći drvoprerađivači teško dolaze do drveta. Među njima je i vinkovačka Spačva, jedna od najvećih hrvatskih tvornica drvenih podnih obloga koja zapošljava 850 radnika.

Narudžbe stižu iz cijele Europe. U zadnje dvije godine u Vinkovačkoj Spačvi zaposleno je 280 novih radnika.

Pročitajte i ovo Oliver Vlainić i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Netko je posjekao nekoliko tisuća kvadrata državne šume i zatrpao to s nekoliko tisuća kubika smeća: "Zatekli smo bager..." Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih

"Jako sam zadovoljan i moja supruga isto radi ovdje. Moja plaća varira od 4 do 4300", govori Igor Podolski, radnik.

Među novozaposlenim radnicima i 24.-godišnji Milan. On više ne razmišlja o odlasku u inozemstvo.

"Bolje je ovdje za za ove pare, nego tamo za više. Ipak si kod kuće, među svojima si i to je najbitnije", smatra Milan Mićanović, radnik.

Posla ima., tržište je osigurano, no Spačvi nedostaje sirovine.

"Nedostaje nam hrasta lužnjaka 10 tisuća trupaca kako bi popunili kapacitet i s tim bi mogli otvoriti još dodatnih 200 radnih mjesta", govori Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.

Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Da apsurd bude veći vinkovačka je Spačva okružena najkvalitetnijim slavonskim hrastom. Međutim, količine su ograničene. Hrvatske šume na tržište stavljaju oko 2 milijuna prostornih metara. Procjenjuje se da čak dvije trećine završe u inozemstvu.

"Taj kolač koji treba rasporediti,  uvijek je teško da bi bilo pošteno. Po meni treba rasporedit na način da se stavi da se što više ljudi zaposli", smatra Faletar.

Drugim riječima, prerađivači žele prednost pred trgovcima koji trupce izvoze u inozemstvo.

"Stvaranje sustava koji omogućava proizvođačima sa visokim stupnjem dorade da dobivaju sirovine u dovoljnim količinama koje im omogućava i rast i investiranje i razvoj, jest cilj u kojem je usmjerena politika Vlade u ovoj industriji", govori Martina Dalić, ministrica gospodarstva.

Kad umjesto trupca u inozemstvo odlaze parket ili drvena vrata vrijednost hrvatskog gospodarstva povećava se čak četiri puta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene