Iako okruženi šumom, domaći drvoprerađivači teško dolaze do drveta. Među njima je i vinkovačka Spačva, jedna od najvećih hrvatskih tvornica drvenih podnih obloga koja zapošljava 850 radnika.

Galerija


Narudžbe stižu iz cijele Europe. U zadnje dvije godine u Vinkovačkoj Spačvi zaposleno je 280 novih radnika.

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Šetnica u Sisku Što je pjesnik htio reći? Sisačka šetnica prema starom gradu ima dodatak koji - ne vodi nikamo

"Jako sam zadovoljan i moja supruga isto radi ovdje. Moja plaća varira od 4 do 4300", govori Igor Podolski, radnik.

Među novozaposlenim radnicima i 24.-godišnji Milan. On više ne razmišlja o odlasku u inozemstvo.

"Bolje je ovdje za za ove pare, nego tamo za više. Ipak si kod kuće, među svojima si i to je najbitnije", smatra Milan Mićanović, radnik.

Posla ima., tržište je osigurano, no Spačvi nedostaje sirovine.

"Nedostaje nam hrasta lužnjaka 10 tisuća trupaca kako bi popunili kapacitet i s tim bi mogli otvoriti još dodatnih 200 radnih mjesta", govori Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve.

Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Okruženi šumom, a nemaju sirovinu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Da apsurd bude veći vinkovačka je Spačva okružena najkvalitetnijim slavonskim hrastom. Međutim, količine su ograničene. Hrvatske šume na tržište stavljaju oko 2 milijuna prostornih metara. Procjenjuje se da čak dvije trećine završe u inozemstvu.

"Taj kolač koji treba rasporediti,  uvijek je teško da bi bilo pošteno. Po meni treba rasporedit na način da se stavi da se što više ljudi zaposli", smatra Faletar.

Drugim riječima, prerađivači žele prednost pred trgovcima koji trupce izvoze u inozemstvo.

"Stvaranje sustava koji omogućava proizvođačima sa visokim stupnjem dorade da dobivaju sirovine u dovoljnim količinama koje im omogućava i rast i investiranje i razvoj, jest cilj u kojem je usmjerena politika Vlade u ovoj industriji", govori Martina Dalić, ministrica gospodarstva.

Kad umjesto trupca u inozemstvo odlaze parket ili drvena vrata vrijednost hrvatskog gospodarstva povećava se čak četiri puta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr