Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravi primjer zašto je broj stanovnika u Hrvatskoj u neprestanom padu, a Hrvati su sve starija nacija, je u Dalmatinsko Zagori. Razlozi zbog kojih ljudi odlaze iz sela često su loši uvjeti života. Od nemogućnosti za pronalazak posla, do slabe povezanosti, nepostojanja vodvodne mreže i tome slično.


Ako usporedimo zadnja dva popisa stanovništva vidljivo je da Splitsko dalmatinska županija ima manji broj stanovnika, a najveći pad, nešto više od sedam posto, je u Dalmatinskoj Zagori. Zaleđe se prazni, stanovnike gube najviše sela i zaseoci. Neka su gotovo skroz izumrla, a veliki broj više nema ni jedno dijete.

Vezani članci Bura srušila kabinu na igralištu u Splitu - 6 FOTO Olujni vjetar i u Splitu: Bura srušila kabinu na 11-godišnjaka Parkiralište bez ograde Tragedija u Omišu: Žena izašla iz automobila pred Domom zdravlja i pala s visine od četiri metra

Marija i Marta Malenica te njihov brat jedina su djeca u Maloj Milešini. Život ovdje, kažu, ima svoje prednosti i mane. 'Dosadno je, same su babe, nema djece ovdje kod nas', požalila se Marta. Njihova majka može nabrojati još mana. 'Jedina ambulanta nam je u Muću gdje su nam sad ukinuli prvu pomoć, doktora uopće nema', rekla je Vesna Malenica. Stoga su oni jedina mlađa obitelj.

>> Sve je manje djece u Hrvatskoj, je li zakazala populacijska politika?

'Puno mladih odavde je otišlo u kredite, kupilo stanove u Splitu, puno mladih živi u podstanarstvima jer im je bliže i zbog škole i zbog posla', kaže Malenica. Marija i Marta idu autobusom u školu u obližnje Ogorje, a nekoć djeca iz njihova sela nisu morala daleko, jer je ovdje bila škola.

Danas su se okupili malobrojni stanovnici jer im je dosta života u lošim uvjetima. Potpisuju i peticiju jer njihovo selo zaobilazi sve - od autobusa do vodovodne mreže.

'Imamo lošu rasvjetu, ima pojedinih mjesta kroz koja ne možete proći ako nemate bateriju. Onda imamo lošu povezanost što se tiče autobusa', objašnjava Branko Tokić. Najveći im je problem vodovod, pa se većina stanovnika teško snalazi. Svi u Milešini misle da bi mjesto oživjelo, a ne izumiralo, kad bi imali bolje uvjete života.

Dodajmo da i neki gradovi gube stanovništvo, pa i Split. U zadnjih deset godina, odnosno u razdoblju od popisa stanovništva 2001. do 2011. Split je izgubio deset tisuća i petsto stanovnika, a to je broj stanovnika koji danas otprilike ima jedan Imotski.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju