Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đakula traži

'I Srbima dvostruko pravo glasa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik savjeta Demokratske partije Srba Veljko Đakula smatra da bi i Srbi trebali konzumirati dvostruko pravo glasa, koje se u pregovorima o ustavnim promjenama predlaže samo za manjine ispod 1,5 posto zastupljenosti.

'Srbi također trebaju konzumirati dvostruko pravo glasa jer su dosadašnji izbori pokazali da sve manje Srba glasa za manjinsku listu kojom su im zajamčena tri predstavnika u Hrvatskom saboru', kazao je Đakula na konferenciji za novinare. Ideju su podruprli i predsjednik Srpske narodne stranke Milan Rodić te nekolicina članova Srpskog narodnog vijeća, predstavnici županijskih vijeća srpske nacionalne manjine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lončar: 'Hrvatska odugovlači s vraćanjem stanarskih prava Srbima' Slika nije dostupna Na predstojećim izborima 4.478.512 birača s pravom glasa

Nada se podršci Josipovića

Oni se protive 'tajnovitosti' u kojoj se vode pregovori o ustavnim promjenama, te traže da se o tako važnoj temi kao što je dvostruko pravo glasa u razgovore uključe i drugi manjinski predstavnici. Đakula je najavio da će o tome razgovarati s predstavnicima SDP-a i HNS-a, a nadaju se da će inicijativu podržati i predsjednik Ivo Josipović.

Prema rezultatima dosadašnjih pregovora, Srbima bi i dalje ostala fiksna kvota od tri zastupnika u parlamentu, pa Đakula ističe kako je sadašnjim predstavnicima očito najvažniji njihov interes da bi i ubuduće ostali na vlasti. Istodobno nisu, smatra Đakula, ništa učinili da se provedu odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji se na terenu opstruira, te akcijski plan koji je Vlada donijela 2008. godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene