Povoljna epidemiološka slika na istoku Hrvatske vratila je tradicionalne manifestacije. U Selcima Đakovačkim održana je 10. Šokačka alka. Nastala je po uzoru na slavnu Sinjsku alku, koja će se održati za tjedan dana.

Galerija


Jubilarna 10. Šokačka alka okupila je 15 alkara i alkarica s istoka Hrvatske.

Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Jandroković, Andrej Plenković na Sinjskoj alci (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Grabar-Kitarović u Sinju zazivala Gospu i pozivala ljude da ne odlaze iz Hrvatske: "Srce ne možemo prevariti, govorim to iz vlastitog iskustva"

''Od mojih pradjedova konji su u našem dvorištu'', kaže Adam Dorić iz Svilaja. Djed, njegov otac, sada on i sestra su alkari.

U ograničenom broju, u hladu suncobrana i poljskih stabala, pratila je alkare i alkarice publika. Suci su sudili iz traktorske prikolice, a jedan od njih Ivan Kuna objašnjava: ''Dužina staze je 100 metara, moraju je jahači ili jahačice, alkari, pretrčati u 12 sekundi''.

Nekima je trebalo osam sekundi, drugima se nije žurilo.

Pravila su tek malo blaža u odnosu na Sinjsku alku gdje je staza duža, a alka viša. Sve ostalo istoku i jugu je zajedničko.

Rad i disciplina, a događaj je organiziran u vrijeme epidemioloških mjera. Provjeravalo se sve i pazilo na razmak.

Osječko-baranjska županija nema novooboljelih, na turističkoj karti u zelenoj je boji.

''Ide to na bolje, procijepljenost je na nekoj zadovoljavajućoj razini, treba i može biti više'', ističe gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Alka u Selcima Đakovačkim lani se zbog epidemije nije održala, ovog ljeta tradicija se vratila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr